Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Meron u UN-u: Ključne obaveze MKSR-a i MKSJ-a moraju biti ispunjene

Theodor Meron

Predsjednik Theodor Meron juče je predstavio peti Godišnji izvještaj Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS ili Mehanizam) Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i istakao važne trenutke u radu mehanizma tokom proteklih 12 mjeseci, prenosi Anadolu Agency (AA).

Meron je podsjetio da je Mehanizam osnovan da bi ispunio ključne obaveze Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i napomenuo da se te obaveze nastavljaju i moraju biti ispunjene čak i nakon zatvaranja MKSR i MKSJ.

Posebno se osvrnuo na obaveze Mehanizma prema zaštićenim žrtvama i svjedocima, prema osuđenim licima koja su na odsluženju kazne kao i prema nacionalnim pravosudnim sistemima koji nastoje da obezbijede pozivanje na odgovornost za zločine počinjene u Ruandi i na području bivše Jugoslavije.

“To su ozbiljne obaveze. Ukoliko bismo mi na Mehanizmu propustili da ispunimo ove preostale obaveze, to ne bi samo predstavljalo neuspjeh za nasljeđe MKSR i MKSJ. To bi predstavljalo neuspjeh za međunarodno pravosuđe, koji bi doveo u pitanje sve ono što je izgrađeno tokom posljednjih četvrt vijeka”, napomenuo je.

Osvrćući se na pravosudne aktivnosti Mehanizma, Meron je izvijestio o početku ponovljenog suđenja u predmetu Stanišić i Simatović u junu ove godine i nastavku postupka preispitivanja u predmetu Ngirabatware. Predsjednik je tako napomenuo da se pred Žalbenim vijećem Mehanizma vode žalbeni postupci u predmetima Karadžić i Šešelj i izvijestio da je pretres u predmetu zakazan za 13. decembar. Žalbeno vijeće je takođe spremno da vodi i eventualni žalbeni postupak koji bi proistekao iz predmeta Mladić nakon izricanja prvostepene presude MKSJ u tom predmetu, što se očekuje sljedećeg mjeseca.

Podsjećajući na predstojeće zatvaranje MKSJ krajem ove godine, Meron je ponovo izrazio zahvalnost Mehanizma zaposlenima kako MKSR, tako i MKSJ na njihovom radu kojim je podržan Mehanizam tokom paralelnog postojanja tih institucija s Mehanizmom. Naglasio je i važnost kontinuirane podrške i saradnje država članica kako bi se obezbijedilo “uspješno, blagovremeno i efikasno ispunjenje mandata Mehanizma”.

Meron je Generalnoj skupštini pružio uvjeravanja da premda Mehanizam ulazi u period najveće pravosudne aktivnosti, on “već planira korake potrebne da bi nakon toga smanjio obim djelovanja”, u skladu s mandatom koji mu je povjeren kao maloj i privremenoj instituciji.