Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mesić: Zamjeraju mi moj antifašizam

mesic

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić poručio je kako je odluka Hrvatskog sabora okidanju njegovog ureda u Zagrebu politički obračun i odmazda prema njemu, javlja Anadolu Agency.

Hrvatski sabor je na jučerašnjoj sjednici donio Zakon o ukidanju Ureda bivšeg predsjednika Republike Hrvatske s obrazloženjem da je to učinjeno zbog proračunskih ušteda.

Mesić je na konferenciji za novinare najavio podnošenje tužbe Ustavnom sudu Hrvatske nakon koje očekuje privremeno obustavljanje ovog zakona. Ukoliko mu Ustavni sud ne pomogne zadržati ured, najavio je tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

Bivši predsjednik Hrvatske je kazao kako je popis poslova koje je obavljao njegov ured ponovno poslao predsjedniku Sabora sa prijedlogom da ga podijeli svim zastupnicima, iako je zakon kojim se njegov ured ukida već donesen. Istaknuo je kako ima popis svih svojih putovanja, kao i firmi koje su s njim putovale i koje su zaključile ugovore vrijedne stotine miliona kuna na stranim tržištima.

“Oni meni prigovaraju moj antifašizam. I to se ne usude reći, a to su trebali. Ako misle da je Prcela u pravu, onda treba reći kako nema ustašizacije i javnih stavova koje afirmiraju tzv. NDH“, kazao je Mesić i dodao kako je ovdje riječ o članovima Domoljubne koalicije i Mosta.

Upozorio je kako se u hrvatskim knjižarama i na kioscima pojavljuju stvari koje bi u dobro organiziranoj državi bile sankcionirane.

Mesić se osrvnuo i na poslove Ane Karamarko, supruge potpredsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka, sa glavnim konzultantom MOL-a zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo postupak protiv Karamarka. Mesić je osudio takve djelatnosti.

Kazao je kako je nedavno dobio poziv od sirijske strane za razgovor o povratku 12 INA-inih naftnih bušotina blizu Palmire koje donose čistih 50 miliona dolara mjesečno na koncesiju od 25 godina, koja je, kako je ustvrdio, predana MOL-u.

“Trebalo bi učiniti nešto za povratak tih bušotina Hrvatskoj, ali budući da Vlada u mene nema povjerenja, Sabor još manje, ja se nadam da će tamo otići Ivan Tepeš ili Božo Petrov, to su, ipak, ljudi koji su u svjetskim razmjerima autoriteti“, ironičan je bio Mesić.

Prema Zakonu, kojega je jučer izglasao Sabor, Mesić mora napustiti Ured bivšeg predsjednika do 1. juna ove godine.

Stjepan Mesić je obavljao dužnost predsjednika Republike Hrvatske u od 2000. do 2010. godine. Početkom 90-ih godina nalazio se na čelu Vlade RH, a od 1992. do 1994. bio je i predsjednik Hrvatskog sabora.