Globus

Hrvatska

Meteorolozi upozorili na izuzetno opasno vrijeme

06/12/2020
Ilustracija

Crveni je alarm oglašen zbog olujnog, ponegdje i orkanskog juga uz udare do 130 kilometara na sat, uglavnom na otvorenom moru

Na Jadran stiže veliko nevrijeme, a za cijelu obalu Hrvatske u nedjelju je proglašeno upozorenje najvišeg stepena – crveni meteoalarm, prenosi Anadolu Agency (AA).

Državni hidro-meteorološki zavod (DHMZ) Hrvatske je za Istru, Dalmaciju i ostrva označio crveni meteoalarm, što znači izuzetno opasno vrijeme. Crveni je alarm oglašen zbog olujnog, ponegdje i orkanskog juga uz udare do 130 kilometara na sat, uglavnom na otvorenom moru.

Uz takve udare juga, DHMZ predviđa talase na otvorenom od četiri do šest metara, dok se na obali očekuju valovi do pet metara. Očekuje se i obilna kiša, a na području Istre ekstremna količina oborina, pa bi na nekim područjima u nekoliko sati moglo pasti kiše koliko padne u mjesec dana, što izaziva mogućnost poplava i bujica.

Obilna kiša predviđa se i za gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju, zbog čega je za ove regije proglašen narandžasti meteoalarm.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.