Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Metereolozi zapanjeni: Uragan Maria ojačao do “potencijalno katastrofalnog”

maria

Uragan Maria, koji je ostavio pustoš za sobom na otoku Dominika, zapanjio je metereologe.

Podsjetimo, uragan Maria prešao je preko otoka Dominika te ga “razorio”, javlja BBC. Kako je na Facebooku objavio premijer Dominika, Roosevelt Skerrit, uragan je odnio krov njegove kuće.

“Zasad smo izgubili sve što novac može kupiti i zamijeniti. Moj najveći strah za ovo jutro je da ćemo ga dočekati uz vijesti o ozbiljnim ozljedama i mogućim smrtima kao posljedicama odrona zemlje koje je uzrokovala jaka kiša. Zasad je vjetar odnio krov svake osobe s kojom sam stupio u kontakt. Odmah ujutro krećemo u potragu za ozlijeđenima i zarobljenima u ostacima kuća”, objavio je Skerrit u kasnijem postu na Facebooku.

Maria se, ugrubo gledajući, kreće po sličnoj putanji kao i nedavni katastrofalni uragan Irma, što znači da bi se otoci koji su pretrpjeli goleme štete od Irme mogli naći na novom udaru još jednog uragana najviše, pete kategorije.

Ali, ono što je najviše iznenadilo metereologe i znanstvenike koji prate uragan Mariju je brzina kojom se ta oluja razvila do uragana najjače, 5. kategorije, s vjetrovima koji pušu oko 260 km/h.

Brzi rast snage Marije iznenadio je metereologe, piše BBC. Prije dan i pol vjetrovi Marie nisu bili dovoljno jako da bi se uopće smatrala uraganom, a u nekoliko sati uoči udara na Dominiku Maria je ojačala od uragana kategorije 3 do “potencijalno katastrofalnog” uragana kategorije 5.

Ipak, uragan Maria nije oborio rekord brzine porasta snage uragan. Naime, uragan Wilma je 2005. godine u samo 12 sati ojačao od kategorije 1 do kategorije 5.