Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik Evropskog vijeća

Michel: EU ne može zauvijek pružati maslinovu grančicu dok Rusija provodi raketne testove

Rekao je i da su akcije Moskve “paradoksalne” jer pokazuju znakove traženja dijaloga sa zapadnim saveznicima uz nastavak vojnog jačanja

Evropska unija ne može pružati maslinovu grančicu dok Rusija nastavlja gomilati svoje trupe duž ukrajinske granice, rekao je u nedjelju predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne možemo zauvijek nuditi maslinovu grančicu dok Rusija provodi raketne testove i nastavlja gomilati trupe”, kazao je Michel u govoru na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se održava u Njemačkoj.

Rekao je i da su akcije Moskve “paradoksalne” jer pokazuju znakove traženja dijaloga sa zapadnim saveznicima uz nastavak vojnog jačanja.

Michel, koji predsjedava sastankom šefova država i vlada Evropske unije, naglasio je da je “naše jedinstvo zacementirano, kako unutar EU, tako i preko Atlantika” pred ruskom prijetnjom.

Poručio je da je pokušaj Rusije da “oslabi zapadnu i evropsku podršku Ukrajini pogrešna procjena”.

Istakao je da je EU odobrila paket makrofinansijske pomoći Kijevu od 1,2 milijarde eura. Također, nedavno je predložio međunarodnu donatorsku konferenciju za podršku Ukrajini.

Moskva je više puta negirala da ima bilo kakav plan za invaziju na Ukrajinu i optužila zapadne zemlje da potkopavaju sigurnost Rusije širenjem NATO-a prema njenim granicama. Rusija je dostavila listu sigurnosnih zahtjeva, uključujući garancije da Ukrajina i Gruzija neće pristupiti NATO-u.

Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji prisustvuju i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky, međutim, ove godine nema visokopozicioniranih zvaničnika iz Rusije.

Sigurnosna konferencija u Minhenu traje od 18. do 20. februara.

Ukrajina, Rusija i NATO su bili u fokusu konferencije u subotu. U petak su na dnevnom redu bili globalni izazovi, a nedjelja je prvenstveno posvećena budućnosti Evropske unije.