Sve lošija situacija

Migranti doživljavaju napade panike na brodu Open Armsa i skaču u more (VIDEO)

brod

Španska nevladina organizacija Proactiva Open Arms, koja je u Sredozemnom moru spasila migrante, podijelila je videozapis na kojem je moguće vidjeti kako su migranti iz očaja počeli skakati u more u namjeri da doplivaju do kopna

Španska nevladina organizacija Proactiva Open Arms, koja je u Sredozemnom moru spasila migrante, saopćila je kako su pojedini ljudi na brodu doživjeli napad panike, a nekoliko ih je skočilo u vodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nepoznata je sudbina migranata na brodu Open Arms, koji nakon što je s migrantima spašenim u Sredozemnom moru plovio dvije sedmice, čeka na udaljenosti od 800 metara od talijanske obale.

“Noć panike i čovjek u vodi. Prvo hitna medicinska evakuacija, a jutros je muškarac skočio u more kako bi doplivao do kopna. Žena je doživjela napad panike. Situacija je očajna“, saopćio je Open Arms na društvenoj mreži, podsjećajući kako je iza njih 19 dana.

Također, objavlili su i videozapis na kojem je moguće vidjeti nekoliko migranata koji su skočili u more u namjeri da plivaju prema Lampedusi. Spasila ih je talijanska obalska straža.

S druge strane, od sinoć je s broda evakuirano devet migranata koji su trebali hitnu medicinsku pomoć. Žalili su se na otežan rad srca, probleme s vidom, depresijom i tome slično.

Osnivač Proactiva Open Armsa Oscar Camps za talijanski list La Repubblica kazao je kako su migranti veoma umorni, a i ekipa je na izmaku snaga.

Camps je dodao kako je zbog niza razloga, jedina sigurna luka Lampedusa, koja se nalazi oko 800 metara ispred njih.

Brod Proactiva Armsa početkom ovog mjeseca spasio je 160 migranata, a od Italije i Malte su tražili dozvolu za usidravanje. Obje zemlje su odbacile ovaj zahtjev.

U proteklom periodu je evakuirana su djeca i migranti koji su trebali hitnu medicinsku pomoć. Time je broj migranta koji se nalaze na brodu smanjen na 98.