Mike Pence upozorio Iran da ne testira Trumpovu odlučnost

Mike Pence

Američki potpredsjednik Mike Pence upozorio je Iran da ne “testira odlučnost” administracije predsjednika Donalda Trumpa, nekoliko dana nakon što je Washington uveo nove sankcije Teheranu zbog testiranja balističkih raketa, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Iran bi dobro uradio kada bi pogledao kalendar i shvatio da je u Ovalnoj sobi novi predjsednik i Iran bi uradio dobro kada ne bi testirao odlučnost tog novog predsjednika”, rekao je Pence u intervjuu za ABC televiziju.

Američki potpredsjednik je istakao je da će Trump saslušati sve savjetnike i upozorio da je “odlučnost ovog predsjednika takva da Iran treba dvaput razmisliti prije nego što nastavi sa svojim neprijateljskim i ratobornim ponašanjem”.

Na pitanje novinara Georgea Stephanopoulosa o tome kako bi SAD odgovorile na još jednu provokaciju, Pence je podsjetio na izjavu Trumpa da je “sve na stolu” uključujući i vojnu akciju.

Pence je izjavio da je “provokativni ton Irana” uvreda za nuklearni sporazum koji je ta zemlja postigla sa šest svjetskih sila i Evropskom unijom.

“Iran suštinski treba raditi sa svjetskom zajednicom. Umjesto toga, ono što vidimo je vrsta ratobornog i neprijateljskog prkosnog ponašanja prema svjetskoj zajednici”, izjavio je Pence u emisiji “This Week”.

SAD su protekle sedmice uvele nove sankcije Iranu kako bi navodno kaznile zvanični Teheran zbog ispaljivanja balističke rakete i podrške hutskim pobunjenicima u Jemenu, nakon čega su iranske vlasti saopštile kako će uvesti sankcije kompanijama i privrednicima sa sjedištem u SAD-u.