Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik hrvatske

Milanović: Beograd igra igru i čeka kad će Rusi ući u Kijev

milanovic

Komentirajući spekulacije o mogućem proširenju sukoba iz Ukrajine na regiju zapadnog Balkana, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kazao je ”Srbija se trenutna nalazi na žeravici”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u obraćanju na Pantovčaku osudio je ponovno ”agresiju Rusije na Ukrajinu”, ali je poručio ”Ukrajinu ne treba pustiti u NATO članstvo” te ocijenio kako se ne boji širenja rata u regiji zapadnog Balkana, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći u sankcijama koje su zapadne države uvele protiv Rusije nakon intervencije u Ukrajini, Milanović je ustvrdio kako se radi o najstrožim sankcijama do sada, ali je poručio kako sankcije ne mogu zaustaviti napredovanje ruke vojske.

„Podržali smo ih, drugog izbora nema. Bile su nužne i opravdane ali nažalost ne djeluju”, izjavio je.

Na pitanje novinara, ponovio je svoj ranije izrečen stav kako ne želi da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu, istaknuvši kako to nije njihova dužnost, no kako je drugačijeg stava o slanju vojnika u baltičke države jer one su članice NATO-a, rekao je, te ocijenio kako te države za sada nisu ugrožene.

„Ništa ne opravdava vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu. To je agresija, ruska vojska ulazi u Kijev”, poručio je hrvatski predsjednik.

“Sa Ukrajincima ćemo biti solidarni koliko god možemo”, rekao je.

Komentirajući spekulacije o mogućem proširenju sukoba na regiju, Milanović je kazao kako se Srbija trenutno nalazi „na žeravici” te kako Beograd „igra igru i čeka kad će Rusi ući u Kijev”.

„Takvi vas napast ne mogu. Što će napasti, Kosovo? Čime? Pištoljima na vodu? Ako se misli na Dodika, čime, kojim streljivom i novcem i uz čiju logističku potporu? Pa, ruski avioni ne mogu preletjeti teritorij NATO članica, ne mogu preko Rumunjske i Bugarske doći na ovo područje”, kazao je Milanović.

Dodao je kako sve navedene entitete trenutno vidi kao jako slabe te kako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nemogućoj poziciji da ako prizna Dombas, morao bi priznati i Kosovo.

Milanović je poručio kako će Hrvatska, ako se pokaže potrebnim, sigurno primiti određeni broj izbjeglica iz Ukrajine.