Globus

Predsjednik Hrvatske

Milanović: Glupa izmišljotina o zajedničkom zločinačkom pothvatu

04/08/2020

Imali smo i sreće da nijedan od naših generala, a oni su radili po zapovjedi državnog vrha, nije oblaćen

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović odlikovao je u utorak postrojbu Prvi hrvatski redarstvenik, te u govoru upozorio na, kako je kazao, “glupu izmišljotinu” da se hrvatski odbrambeni rat prikaže kao udruženi zločinački pothvat.

Predsjednik je odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog uručio postrojbi Prvi hrvatski redarstvenik, na 30. godišnjicu okupljanja 1800 njenih pripadnika koji su tada počeli obuku za oslobađanje domovine, prenosi Hina.

“Rat smo dobili, rat je gotov i nakon rata bilo je pokušaja da se na Haškom sudu sve to prikaže kao zajednički zločinački pothvat, ta je namjera propala”, rekao je predsjednik Hrvatske na svečanosti u Policijskoj akademiji, gdje je prije 30 godina temeljem odluke državnog vrha ustrojena prva oružana postrojba Prvi hrvatski redarstvenik.

“Imali smo i sreće da nijedan od naših generala, a oni su radili po zapovjedi državnog vrha, nije oblaćen i nije na kraju presuđen za taj ‘zajednički zločinački pothvat’ koji je jedna od glupljih i ružnijih izmišljotina koja se Hrvatskoj pokušavala staviti na grbaču”, istaknuo je.

“Ne znam ko je za to kriv, ali sam sretan što je ta loša namjera propala. Na nama je da u miru budemo velikodušni i da pokažemo dobru vjeru, dodao je predsjednik kojega su okupljeni pripadnici postrojbe pozdravili aplauzom.

Pozdravio je porodice stradalih i nestalih za koje je rekao da su platili najveću cijenu.

Žal što Prvi hrvatski redarstvenik ranije nije dobio status ratne postrojbe

“Sretan sam što vam mogu uručiti odlikovanje, vama i brigadama iz BiH koje su oslobađale Hrvatsku. To je naš i moj dug časti prema vama i prema njima”, rekao je predsjednik, izrazivši žaljenje što Prvi hrvatski redarstvenik ranije nije dobio to priznanje i status ratne postrojbe.

U ime postrojenih redarstvenika odlikovanje je primio predsjednik udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar, istaknuvši da su na to priznanje čekali 30 godina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.