Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milanović: Hrvatska se pokazala kao humana i organizirana država

zoran_milanovic

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak navečer da se Hrvatska u izbjegličkoj krizi pokazala kao moderna, civilizirana, humana i dobro organizirana država zapadnoga kruga, koja “nije posao s izbjeglicama radila na račun svojih interesa niti je dopustila ugrozu svojih građana”.

Nismo htjeli dizati paniku, znali smo što radimo, odgovorio je Milanović na pitanje o promjeni plana A na plan B.

“Time smo ovladali praktički odmah, a naši građani su u svojim dnevnim životima toga pošteđeni. Ponosan sam kako mi to radimo. Hrvatska je danas zemlja s ugledom u svijetu, kazao je Milanović u razgovoru za RTL televiziju.

Premijer Milanović ustvrdio je kako je međunarodni ugled Hrvatske bolji nego ikada. “Zemlja smo koja je bila nepravedno neshvaćana i koja nije imala dobru reputaciju zbog stvari za koje nije kriva”, kazao je Milanović. Istaknuo je kako “prvi put imamo dobru reputaciju i pozicionirani smo kao država potpuno zapadnog kruga”. Na Balkan nas pak, ocijenio je Milanović “guraju HDZ i Karamarko”.

Hrvatski premijer smatra de je za smirivanje izbjegličke krize, potrebno financijski poduprijeti Tursku koja, dodao je, skrbi o dva milijuna izbjeglica. Kritizirao je postupke Grčke koja, izjavio je, ne kontrolira svoje granice iako je, podsjetio je, “šengenska država koja bi mogla sa svojom obalnom stražom uspješno kontrolirati svoju granicu”.

Na pitanje kada će se održati parlamentarni izbori u Hrvatskoj Milanović je odgovorio da će o datumu odlučiti predsjednica Republike, dodavši kako ona uskoro odlazi na nekoliko dana u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Istaknuo je kako je mjesec studeni jasan okvir za parlamentarne izbore i dodao “pa neka predsjednica bira”. Pri tomu za Milanovića je najvažnije “poštivati zakone i Ustav”.

Na pitanje kakvu kampanju očekuje, Milanović je odgovorio kako “očekuje pozitivnu, srčanu, borbenu, ali građanski borbenu kampanju”. Ocijenio je kako je vladajuća koalicija tijekom mandata “napravila puno, od početne pozicije koja je bila grozna, ostvarili smo gospodarski rast”.

“Nezaposlenost je niža nego u posljednjih šest godina, otvorili smo puno radnih mjesta i imamo plan za dalje“, rekao je predsjednik Vlade Milanović i dodao kako “Domoljubna koalicija nudi dolinu suza i bolne rezove, skriva svoj program od hrvatskih građana, prema kojemu treba biti skeptičan”.

“Mi smo domoljubna koalicija, Mi smo Hrvati. Oni se ne ponašaju kao Hrvati ni kada su u pitanju odnosi sa MOL-om, kada su problemi hrvatskih institucija u zapadnom Mostaru, ili kada su u pitanju banke i švicarski franak”, izjavio je Milanović.

“To su agenti banaka do zadnjega dana. Natjerao sam ih kao Mađare s migrantima da prihvate rješenje koje je dobro za građane”, ocijenio je premijer Milanović stajališta oporbenoga HDZ-a vezano za kredite hrvatskih građana u švicarskim francima i izbjegličku krizu.