Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milanović i Grabar-Kitarović glasali i poslali poruku građanima Hrvatske

kolinda milanovic

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović glasala je jutros na parlamentarnim izborima za osmi saziv Sabora i pozvala sve građane s pravom glasa da izađu na izbore, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatska predsjednica je u pratnji supruga Jakova obavila građansku dužnost glasajući u 9 sati u na izbornom mjestu Bauerovoj ulici u Zagrebu.

Nakon što je dala svoj glas, Grabar-Kitarović pozvala je sve državljane Hrvatske s pravom glasa da danas učine isto.

kolinda izbori

“Pozivam sve državljane Republike Hrvatske da danas pristupe izborima, da daju svoj glas jer danas biramo svoju sudbinu za sljedeće četiri godine”, izjavila je Grabar-Kitarović.

Hrvatski premijer Zoran Milanović i lider koalcije “Hrvatska raste”, nakon što je glasao istakao je da se nakon četiri godine osjeća kao sretan čovjek, ali i dodao da je ovo do sada sve bila igra te da je pred njim i njegovim saradnicima tek sada pravi posao.

Milanović je na biračko mjesto u zagrebačkoj osnovnoj školi u Krajiškoj ulici stigao oko deset sati.

milanovic zoran izbori

“Osjećam se sretno jer sam služio svojoj domovini, njenom gospodarstvu i sigurnosti. Imali smo vrlo srčanu kampanju, koja je nažalost bila obilježena imigrantskom krizom, govorom mržnje i huškanjem kojim HDZ i njegovi pomagaći već nekoliko godina šire Hrvatskom. Vjerujem da ćemo prevagnuti na ovim izborima i da ćemo formirati sljedeću hrvatsku vladu. Za to nam je prema hrvatskom ustavu potrebno 76 ili više ljudi, ne ruku, nego glava iz raznih stranaka. To očito nakon proglašenja izbornih rezultata niko neće imati, ali vjerujem i osjećam da smo mi bliže tome”, rekao je Milanović i dodao:

“Očekujem dobar odaziv birača na izbore, jer ljudi su se prepali. HDZ-u će se to vratiti ko bumerang.”

Pravo glasa na osmim parlamentarnim izborima ima 3,8 miliona glasača u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovo su prvi parlamentarni izbori gdje birači imaju mogućnost preferencijalnog glasanja. Biračka mjesta otvorena su u 7 sati i zatvaraju se u 19 sati, kada prestaje izborna šutnja.

Prve nepotpune rezultate Državno izborno povjerenstvo (DIP) objaviće u 22 sata.