Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Hrvatske

Milanović: Kako BiH može u NATO, ta država je nefunkcionalna

Predsjednik sudjelovao na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Fakulteta strojarstva i brodogradnje
02.12.2021., Zagreb - Predsjednik Zoran Milanovic sudjelovao je na svecanoj sjednici Fakultetskog vijeca Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveucilista u Zagrebu u prigodi obiljezavanja Dana Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Dok sam predsjednik, bit ću protiv toga da se NATO širi igdje, rekao je Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je u petak da se NATO ne bi trebao širiti na Ukrajinu jer to ugrožava hrvatski interes i dodao da će se Zapad nositi s posljedicama ako neosnovano širi paniku o napadu Rusije na tu zemlju.

Izjava hrvatskog predsjednika, koja je suprotna politici otvorenih vrata Sjevernoatlantskog saveza, stiže u vrijeme ključanja napetosti između Rusije, koja gomila vojsku na ukrajinskoj granici, i zapadnih zemalja koje je upozoravaju da ne napada tu zemlju.

Rusija za povlačenje vojske, između ostaloga, traži jamstvo da se NATO neće širiti na Ukrajinu.

“Dok sam predsjednik, bit ću protiv toga da se NATO širi igdje”, rekao je Milanović novinarima u Požegi.

“Ja mislim da onaj ko zagovara da se NATO širi na Ukrajinu ugrožava i hrvatski interes. Jer mi smo u NATO-u, neko sutra može naše ljude tamo poslati. Putin je stari čovjek, on će otići. Rusija neće otići. U jednom trenutku treba kazati dosta, gdje je kraj NATO-a. I vi preuzimate odgovornost, hoćete li vi svoje dijete poslati tamo? Kad jednom preuzmete obavezu, nema natrag. NATO je došao dovoljno na istok, dosta je”, rekao je.

“Ono što govorim, govorim zdravorazumski, iz iskustva, kao hrvatski predsjednik”, rekao je. Dodao je da se u NATO ulazi politički.

“Ovo su delikatne stvari, nemojte se zezati s ovim. Ja kad nekoga primam u obitelj, želite znati ko je to. BiH u NATO-u? Pa kako? Ta država je nefunkcionalna. Njima se podgrijava iluzija da će ući u NATO ovakvi”, rekao je.