Globus

Predsjednik Hrvatske

Milanović o Vučiću: Besposlen pop i jariće krsti

13/09/2021

Na pitanje novinara kakav je njegov stav o obaveznom vakcinisanju, Milanović kaže kako nije za obavezno vakcinisanje

Zoran Milanović, predjsjednik Hrvatske, komentirao je izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića poslovicom “Besposlen pop i jariće krsti” i dodao da Srbija ima veće ekonomske probleme od Hrvatske te da bi se na njih trebala fokusirati.

Naime, ranije je Vučić kazao da su hrvatski mediji protiv Srbije, a da je razlog za to napredak Srbije. Poručio je da ne želi i da ne bi trebali odgovarati na isti način, već da Srbija nastavlja sa svojim poslom – jačanjem i razvojem Srbije.

“Stalno talasanje provokativnih osjećaja ne vodi nikamo”, rekao je Milanović i dodao kako bi predsjednik Srbije trebao imati pametnijeg posla, prenosi Dnevnik.hr.

Pitali su ga smatra li posjetu patrijarha Porfirija provokacijom. Kaže da ne zna što bi na to rekao i dodaje kako je on s njim imao dobar odnos. Spomenuo je da je Kolinda Grabar-Kitarović na zid ureda stavila repliku ikone koju je dobila od Porfirija.

Na pitanje novinara kakav je njegov stav o obaveznom vakcinisanju, Milanović kaže kako nije za obavezno vakcinisanje.

“Treba cilj, jasan cilj. Koji je cilj ovih maski? Je li to smislio neki profesor matematike, zaštite na radu? Neki duhovni lider? Dakle, reci mi koji je cilj. Cilj je iskorijeniti potpuno, pobijediti virus. To je nemoguće, ali bar mi reci onda koji je cilj”, kazao je Milanović.

Ističe kako ne zna je li obavezno cijepljenje ustavno. Smatra da je tjeranje ljudi na cijepljenje prijetnjama da će izgubiti posao sklizak teren i da to uvijek izazove kontra reakciju.

Spomenuo kako je u SAD zapovijeđeno građanima s federalne razine da se cijepe. Ističe kako je to važno i za Europu i za nas jer neke stvari moramo kopirati.

Ističe kako je ključno da svatko zaštiti sebe. Jer cijepljenjem prvenstveno štitimo sebe.

“Ako sam se ja cijepio meni je svejedno jeste li se vi cijepili ili niste”, rekao je, ali dodao i kako bi se posvađao s nekim svojim prijateljima koji se ne žele cijepiti. Ističe da to ponavlja već danima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.