Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milanović: Optužnice iz BiH su neprihvatljive i političke

zoran-milanovic

Vlada Hrvatske je na jutrošnjoj sjednici raspravljala o Prijedlogu zaključka o suradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima. Premijer Milanović je izjavio kao je zabrinut upućenim pravosudnim aktima od strane BiH te optužnicama koje su upućene prema hrvatskim državljanima koje je nazvao političkim optužnicama, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je na sjednici kako Hrvatska dobiva optužnice koje su po svom sadržaju neprihvatljive po Hrvatsku.

Premijer Milanović je istaknuo kako se radi o optužnicama koje su politički intonirane.

“Dvadeset godina nakon rata i dvije godine prije zaključenja rada Haškog tribunala, nama dolaze predmeti s političkim inkriminacijama, političkim frazama kojih smo se naslušali, nagledali i o kojima je Haški tribunal nešto rekao kada je u pitanju Republika Hrvatska i naša uloga u BiH i oslobodilačkom ratu i Oluji”, kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Naglasio je da se od toga Hrvatska moramo ne samo zaštititi, nego i upozoriti susjednu državu i svaku drugu državu.

“Moramo jasno dati do znanja da po tome nećemo postupati. Nakon dvadeset godina, političke optužnice nećemo dopustiti. Ako je netko za nešto konkretno odgovoran, takvim se ljudima može suditi u Hrvatskoj”, istaknuo je predsjednik Vlade.

“U opisu događanja u BiH spominju se i napadi Hrvatske vojske i određene stvari koje po našem viđenju nisu točne, one vrijeđaju pravni poredak Republike Hrvatske i ne proizlaze iz međunarodnih sporazuma koji su bili na snazi i iskrivljuju sliku o tome što se događalo u BiH”, kazao je Miljenić.

Miljenić je poručio kako je interes sviju individualno procesuiranje zločina te kako je Hrvatska u tome spremna pružiti pomoć bilo kojoj zemlji, ali da pritom te zemlje moraju priznavati hrvatske standarde.

U zaključku Vlade definirane su odluke za koje Vlada očekuje da će ih nadležna tijela u BiH poštivati.