Globus

zagreb

Milanović ponovo o BiH: Kad je “happy hour” svi piju jeftinije…

23/06/2022

Sadizmom je nazvao mogućnost da se BiH za dobivanje status kandidata kao uvjet postave izmjene izbornog zakona. Takav uslov Milanović je usporedio s hipotetskim zahtjevom Ukrajini da provede „mirnu reintegraciju Krima“ ili Moldaviji „oslobađanje Pridnjestrovlja“

Uslovljavati status kandidata BiH promjenom izbornog zakona je kao da Ukrajina za to mora provesti mirnu reintegraciju Krima – cinizam, ocijenio je u četvrtak predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hina navodi kako se očekuje da evropski čelnici na sastanku u Bruxellesu donesu pozitivnu odluku o dodjeli statusa kandidata Ukrajini, a hrvatski politički vrh smatra da takav status treba dobiti i BiH.

U pismu čelniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu na to je prije sedam dana pozvao i slovenski predsjednik Borut Pahor, na čemu se slovenskom kolegi zahvalio Milanović, kazavši kako on lično nije potpisao to pismo jer „ima veću težinu“ ako to čini strana koja je neindirektnije uključena u to pitanje poput Slovenije.

Milanović je u četvrtak rekao da je prijedlog davanja statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, „što on podržava“, jedinstvena i neponovljiva prilika da se to omogući i Bosni i Hercegovini.

Kad je u martu status kandidata Ukrajine predložio poljski predsjednik Andrzej Duda, „cijela garnitura država“ EU-a se tome usprotivila, govoreći da je to tehnički, a ne politički proces, rekao je hrvatski predsjednik, naglasivši da se taj stav očito sada promijenio jer ni Kijev ni Kišinjev i dalje ne ispunjavaju potrebne kriterije.

„Kad je happy hour svi piju jeftinije, ne može biti ‘happy hour’ samo za vas“, rekao je Milanović, povezavši odluku Evropske komisije o davanju statusa kandidata Ukrajini s posjetom četvorice čelnika Francuske, Italije, Njemačke i Rumunije Kijevu prošle sedmice.

„I sad imamo priliku BiH dati jedan palac gore“, kazao je predsjednik RH i zapitao se ko bi u evropskoj politici i iz kojih razloga mogao biti protiv toga.

“Oni koji se protive, trebaju s tim javno izaći”, poručio je Milanović.

Sadizmom je nazvao mogućnost da se BiH za dobivanje status kandidata kao uvjet postave izmjene izbornog zakona. Takav uslov Milanović je usporedio s hipotetskim zahtjevom Ukrajini da provede „mirnu reintegraciju Krima“ ili Moldaviji „oslobađanje Pridnjestrovlja“.

„Takav argument očekujem od cinika, od briselskih gnjavatora, od ljudi koji žive da ne radi ništa, a ne od hrvatskih vlasti”, rekao je Milanović, kritiziravši premijera Andreja Plenkovića i „kriminalno inertno“ ministarstvo vanjskih i evropskih poslova „koje radi samo ono što mu Plenković kaže“, navodi Hina.

„Do promjene izbornog zakona neće doći zahvaljujući prije svega Plenkoviću, ne HDZ-u, ne hrvatskoj vladi, Plenkoviću“, naglasio je Milanović i dodao da je prekasno da prije izbora u oktobru u BiH dođe do dogovora „redovnim putem“ te da bi u tome trebao intervenisati visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt kroz bonske ovlasti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.