Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milanović potvrdio: Novac imamo, počinje gradnja Pelješkog mosta

“Razmatrano je nekoliko rješenja povezivanja juga Hrvatske: Pelješki most, neumski koridor, povezivanje podzemnim tunelom, trajektno povezivanje. Istovremeno Hrvatske ceste su krenule s ispravkom projekta Pelješkog mosta koji je rađen u prošloj vladi, a bio je preskup. Kad je studija izvodljivosti pokazala da je Pelješki most pogodan, izdrživ, krećemo u proceduru sufinansiranja. Mi želimo da to bude maksimalno”, rekao je hrvatski ministar saobraćaja Siniša Hajdaš Dončić na predstavljanju projekta saobraćajnog povezivanja juga Hrvatske.

[pull_quote_right]Gradnja mosta trebala bi trajati između dvije i po do 3 godine[/pull_quote_right]

Prema rezultatima studije izvodljivosti projekat Pelješkog mosta je dobio ocjenu 5,89, dok je obilaznica Neuma dobila 4,7, tunel ispod BiH je dobio ocjenu 3,61, neumska brza cesta ocjenu 3,1, a Pelješki tunel ocjenu 2,8.

Kriteriji su bili ekologija, klima, prirodna i kulturna baština, sigurnost u saobraćaju, procjena godišnjih troškova svakog projekta, koliko će on u budućnosti koštati.

“Sve što je ocijenjeno s ocjenom višom od 5 pogodno je za sufinansiranje iz naše zajednčke blagajne u Bruxellesu”, rekao je Dončić.

“Nismo se razbacivali obećanjima. Nismo potpisivali nikakve ugovore za koje predstoje finansijska sredstva. Tako se nekad radilo. To je pogrešno. Danas možemo, s punom odgovornošću reći da smo ovaj postupak doveli do samog početka njegovo izvršenja”, rekao je danas hrvatski premijer Zoran Milanović (video od 6:10).

“Tu je sad novac, tu su jasni kriteriji. Kao što se trudimo voditi državu po redu tako smo radili i ovaj posao. To je i politički projekt. U temelje svega se nalazi želja da se Hrvatska treba spojiti s jugom. Moramo djelovati. Djelujemo o od prvog dana”, rekao je premijer Zoran Milanović.

Početak tendera za gradnju bit će u zadnjem kvartalu godine, rekao je Milanović ne preciziravši tačno kada.

Gradnja mosta trebala bi trajati između dvije i po do 3 godine, a očekuje se da bi trebala početi na proljeće iduće godine.

Dio bh. stručnjaka tvrdi da Hrvatska nema pravo graditi most.