Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Hrvatske

Milanović: Srbe nije protjerala hrvatska vojska, nego Beograd

milanovic AA (1)

Hrvatski predsjednik je Anu Brnabić nazvao portparolkom predsjednika Srbije te joj zaželio dobrodošlicu u selo Stara Baška, istaknuvši kako je to mjesto njegovih, ali i Brnabićkinih predaka i mjesto gdje je nastala Baščanska ploča

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je nedavnu izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić koja se osvrnula na raniju Milanovićevu izjavu kako je on predsjednik Hrvata u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ja ne slušam ni njezine izjave niti izjave bilo kod od tih ‘junaka doba zlog’ u Srbiji. Jedina osoba koja ustvari govori kroz svoje razne derivacije je predsjednik Srbije (Aleksandar Vučić), ovo sve drugo su njegovi portparoli. Tako da s njima nema smisla ulaziti u polemiku”, izjavio je Milanović.

Na tezu Ane Brnabić kako bi zbog ove Milanovićeve izjave mogla reagirati Europska unija, Milanović je rekao:

“Mi smo Europska unija, nisu oni i ako se ovako nastave ponašati, pitanje je kad će biti.”

Hrvatski predsjednik je Anu Brnabić nazvao portparolkom predsjednika Srbije te joj zaželio dobrodošlicu u selo Stara Baška, istaknuvši kako je to mjesto njegovih, ali i Brnabićkinih predaka i mjesto gdje je nastala Baščanska ploča.

Na pitanje o upozorenjima predstavnika Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova o problematičnom odnosu prema hrvatskom jeziku u osnovnim školama u Srbiji, Milanović je rekao kako Hrvatska ne može određivati što će pisati u knjigama i udžbenicima u Republici Srbiji.

“Ali mi možemo početi razmišljati o recipročnim mjerama jer naše ruke su bile jako raširene. Hrvatska zaista ima visoke standarde zaštite i potpore manjinama. Takav odnos prema Hrvatima u susjednim državama očito ne postoji”, rekao je Milanović.

Poručio je kako su Bunjevci formirani kao hrvatski korpus te dodao kako je „Subotica grad u Srbiji”.

“Taj narod (Srbi) je otišao iz Hrvatske zahvaljujući Beogradu. Nije ga potjerala Hrvatska vojska jer nije ni stigla, čak i da je imala takvu namjeru”, zaključio je Milanović.