Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Hrvatske

Milanović: Svijet zna ko je počinio genocid u Srebrenici (VIDEO)

milanovic

Kako je kazao, istina o genocidu mora biti prihvaćena

Genocid u Srebrenici se dogodio, dokazivati ga više ne treba, svijet zna ko je počinio genocid u Srebrenici. Zbog budućnosti, ali i zbog sadašnjosti, važno je kazati i prihvatiti kako za genocid nije i ne može biti kriv cijeli srpski narod, poručio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

“Genocid u Srebrenici, sustavno, namjerno i brutalno ubijanje više od 8.000 ljudi dogodio se prije samo 25 godina. U povijesti moderne Evrope, a pogotovo jedne države i naroda, bošnjačkog naroda u BiH, tako tragičan događaj zato je još uvijek bolna rana i ispit naše ljudskosti”, rekao je Milanović u videoporuci emitovanoj danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Kako je kazao, osim iskrene sućuti koju danas upućuje, i ne po prvi puta, obiteljima srebreničkih žrtava i rijetkim preživjelima važno je pokazati da se razumije njihovu bol i ne dopušta osporavanje genocida, koji se dogodio.

“Dogodio se i dokazivati ga više ne treba, svijet zna ko je počinio genocid u Srebrenici. Zbog budućnosti, ali i zbog sadašnjosti, važno je kazati i prihvatiti kako za genocid nije i ne može biti kriv cijeli sprski narod, veći dio naroda i općenito uključivati narod kao kategoriju u tu vrstu odgovornosti”, podvukao je Milanović.

Dodao je kako je važno isto tako reći da svi krivci, pravi, najveći krivci do danas nisu kažnjeni.

“Odgovornost sviju nas je da istina bude privhaćena i da žrtve počivaju u miru. Ali još je veća odgovornost pred nama da obitelji žrtava i preživjele pirvhatimo sebi jednakim, da im damo vjeru u postojanje onih ljudskih i evropskih vrijednosti i ne ostavimo ih u zatočeništvu prošlosti”, naveo je Milanović, te zaključio:

“Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija evropske humanosti, vjerodostojnosti i iskrenosti.”