Globus

hrvatski predsjednik iz slovačke

Milanović: U BiH ne smiju biti promjena bez Hrvatske i Srbije

15/06/2021

Rekao je da se uvrštenju Dayona u završnu deklaraciju NATO-a protivilo "više država", Njemačka, Italija, odnosno "niz zapadnih diplomatija”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak je rekao kako su se uvrštenju Daytonskog sporazuma u deklaraciju NATO saveza protivile neke zapadne države, pri čemu je spomenuo Njemačku i Italiju, i dodao da je bilo kakve promjene u BiH ne smiju dogoditi bez Hrvatske i Srbije.

Milanović boravi u Slovačkoj gdje je učestvovao na forumu GLOBSEC te se sastao sa slovačkom predsjednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, javila je Hina.

S njima je razgovarao o sjevernoatlantskom sastanku na vrhu u ponedjeljak u Bruxellesu na kojem je Hrvatska, prema riječima hrvatskog predsjednika, tek nakon šest dana insistiranja uspjela u završnu deklaraciju ubaciti referencu na Daytonski sporazum.

“To se nije smjelo dogoditi, to je trebalo biti riješeno još prije sedam dana. Neko se tome protivi, dakle neko ima problema s Daytonom, želi ga razmontirati”, rekao je Milanović i dodao da te države istovremeno kritikuju člana predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja Daytonskog sporazuma.

“To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno”, poručio je Milanović.

Rekao je da se uvrštenju Dayona u završnu deklaraciju NATO-a protivilo “više država”, Njemačka, Italija, odnosno “niz zapadnih diplomatija”.

“Zapadna Evropa koja na nekom toksičnom nivou, jer to nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, osigurava od potresa”, ustvrdio je predsjednik Hrvatske.

Kritika njemačkoj diplomatiji

Milanović je istaknuo da pregovore o deklaraciji nije vodila njemačka kancelarka nego ministarstvo vanjskih poslova koje “pokriva druga, njemu bliska politička opcija, dakle ljudi koji su u svojim fantazijama skloni blesavim eksperimentima”.

Aktuelni šef njemačke diplomacije je Heiko Maas, član socijaldemokrata koji vladaju u koaliciji s Kršćansko-demokratskom unijom Angele Merkel.

Dio zapadnih država za BiH zagovara “građanski model” kojim bi se zamijenio dejtonski koncept triju jednakopravnih naroda, a hrvatski predsjednik je dan ranije kazao kako “to zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala”.

“To neka sebi rade doma. BiH je takva kakva je, tu je ogromna granica i moramo je sutra čuvati za Schengen”, rekao je Milanović.

Naglasio je kako se planovi za BiH ne mogu donositi “ispod radara” te da bilo kakve promjene u BiH moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Daytonskog sporazuma.

“Zato sam ljudima koji o tome ne znaju puno jer ih se to ne tiče, njima je to fusnota, a nama ogromna priča, objasnio što je posrijedi po pitanju Daytona i BiH”, istaknuo je Milanović o susretu sa slovačkom kolegicom i poljskim kolegom.

“To se tako radi u diplomatiji, koliko se ja sjećam. Nekad sam bio u diplomaciji i nisam nikad izazvao skandal. Onda sam došao u politiku – tu morate izazivati skandale da bi vas čuli”, poručio je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.