Milo Đukanović nakon 25 godina vlasti podnosi ostavku?

milo-dukanovic

Svjetske agencije pišu kako će dugogodišnji premijer Crne Gore Milo Đukanović podnijeti ostavku na tu dužnost i da je njegov zamjenik na čelu Demokratske partije Socijalista (DPS) Duško Marković kandidat te stranke za mandatara nove vlade Crne Gore.

AP navodi da Đukanović sprema ostavku “poslije više od 25 godina neosporne vlasti”, ali napominje da je on u prošlosti dvaput podnosio ostavku, ali da se vraćao na vlast bilo kao premijer, bilo kao predsjednik.

Američka agencija podsjeća i da je Đukanović 1991. godine sa samo 29 godina postao najmlađi premijer u Europi i ističe da je on među balkanskim liderima najduže na vlasti, prenosi Tanjug.

Dugogodišnju vlast Đukanovića na mjestu premijera ili predsjednika naglašava i Reuters, koji dodaje da ga optužuje za autoritarizam i korupciju.

Britanska agencija primjećuje da Đukanović nije rekao hoće li izaći iz politike ili će ostati predsjednik DPS-a.

I AFP navodi da je Đukanović dvaput povukao s čela vlade Crne Gore – 2006. i 2010. godine, istaknuvši kako je ostao predsjednik stranke te se oba puta vratio na vlast poslije dvogodišnje pauze.

Agencije podsjećaju da je Đukanovićev DPS na parlamentarnim izborima održanim 16. oktobra osvojio 36 od 81 mjesta u parlamentu, uz zaključak da su neophodni koalicijski pregovori kako bi se oformila vlada.

DPS je sinoć priopćio kako je Duško Marković kandidat te stranke za mandatara nove vlade.

Predsjedništvo DPS-a održalo je sjednicu, kojom je predsjedavao Milo Đukanović, na kojoj je odlučeno da Glavnom odboru predloži Markovića za mandatara za sastav nove vlade Crne Gore.