Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik rs-a

Milorad Dodik najavio čistku u budućoj Vladi RS, “leti” čak i Dragan Lukač!?

Banja Luka: Vladajuća koalicija je nakon sastanka održala konferenciju za medije
14.04.2022., Trg Krajine, Banjaluka (BiH) – Sastanak vladajuce koalicije koju cine SNSD, Socijalisticka partija, Ujedinjena Srpska, DEMOS i Narodna partija Srpske odrzan je danas u Banjaluci. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i srpski clan Predsjednistva BiH, je rekao da je vladajuca koalicija jedinstvena. Upitan za prijetnje njegovoj sigurnosti, Dodik je rekao da sve zna o tome, ali da nije njegovo da o tome govori. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Ovo praktično znači da bi bez fotelje u novoj Vladi koja će, zvanično sutra, biti povjerena Radovanu Viškoviću, mogli da ostanu Petar Đokić, Srebrenka Golić, Anton Kasipović, Dragan Lukač, Zlatan Klokić, ali i Alen Šeranić

Jedan broj ministara koji su do sada već imali dva mandata, to više neće moći da nastave da rade. Smatramo da su dali značajan doprinos i da bi trebalo da se uvedu neke nove snage.

Ovo je, između ostalog, rekao predsjednik RS Milorad Dodik nakon konstultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u ovom entitetu, pišu Nezavisne novine.

Ovo praktično znači da bi bez fotelje u novoj Vladi koja će, zvanično sutra, biti povjerena Radovanu Viškoviću, mogli da ostanu Petar Đokić, Srebrenka Golić, Anton Kasipović, Dragan Lukač, Zlatan Klokić, ali i Alen Šeranić, iako je prije resora zdravlja i socijalne zaštite, svega nekoliko mjeseci bio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske (8. maj – 18. decembar 2018. godine).

Takođe, ostaje nepoznanica da li je Dodik u ovom slučaju mislio i na moguće kandidate za ministarske fotelje u novoj Vladi RS, a koji su i ranije bili ministri. Ukoliko jeste, onda su šanse da sjedne u ministarsku fotelju značajno manje i Nedeljku Čubriloviću, čije se ime spominjalo kao mogućeg ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

Dodik je danas kazao da za njega ima sigurna skupštinska i poslanička većina od 53 poslanika koji će glasati za izbor i potvrdu Radovana Viškovića za mandatara.

– Sutra ću, u skladu s Ustavom, njemu uručiti mandat za sastav nove vlade. Vlada se može sastaviti onda kada se formira Vijeće naroda, a Vijeće naroda se formira iduće sedmice. Očekujem da bi mogli da izaberemo vladu u provoj sedmici decembra – kazao je Dodik.

On je naveo da jedan broj ministara, koji su imali već do sada dva mandata, neće moći da nastave.

– Smatramo da su dali značajan doprinos i da bi trebale da se uvedu neke nove snage – kazao je predsjednik RS-a.

Za današnje konsultacije kaže da su bile opsežne, te da su razgovarali, ne samo o imenu mandatara, nego i o politikama koje žele da provode.