Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanada

Minibusom namjerno pregazio četvoročlanu muslimansku porodicu

Vjerujemo da su žrtve bile meta u ovom napadu zbog svog islamskog uvjerenja, izjavio je šef londonske policije Steve Williams

Najmanje četiri osobe su poginule, a jedna je teško povrijeđena kada se vozač minibusa zabio u pješake na trotoaru u gradu Londonu, u kanadskoj provinciji Ontario, u gradu Londonu. Stradali su članove iste, muslimanske porodice, javlja Anadolu Agency (AA).

Žrtve su bile dvije žene, u dobi od 74 i 44 godine, 46-godišnji muškarac i 15-godišnjakinja.

Policija je saopćila da je napadač Nathanial Veltman (20) uhapšen bez incidenata u trgovačkom centru oko 6 km udaljenom od mjesta zločina.

Glasnogovornica policije Sandasha Bough rekla je da se 20-godišnji vozač u nedjelju navečer minibusom zabio u ljude koji su šetali trotoarom.

Bough je navela da su tri odrasle osobe i tinejdžer umrli na mjestu incidenta. Jedini preživjeli je dječak u dobi od devet godina, koji se sada nalazi u bolnici s ozbiljnim ozljedama.

“Vjerujemo da su žrtve bile meta u ovom napadu zbog svog islamskog uvjerenja”, izjavio je šef lokalne policije Steve Williams.

Istaknuvši da smatraju da je napad bio namjerni čin, Williams je smrt četiri člana iste porodice opisao kao “strašan gubitak” i pozvao građane koji imaju informacije o napadu da pozovu zvaničnike.

Policija je objavila da je cesta Hyde Park, gdje se dogodio incident, zatvorena za saobraćaj i da su na tom području poduzete sigurnosne mjere.

Iako još nije navedeno za koja je krivična djela vozač optužen, istaknuto je da su različite policijske jedinice također pokrenule istragu u slučaju da je incident bio teroristički napad.

Sličan incident desio se u Torontu u aprilu 2018. godine, kada je 10 osoba poginulo, a 15 povrijeđeno nakon što je kombi uletio u pješačku zonu u tom kanadskom gradu.

Policija je naknadno saopćila da je uhapšeni osumnjičenik Alek Minassian, 25-godišnji bijelac porijeklom iz Armenije,te da je izveo “teroristički napad vozilom” te da je ​zabilježen kao “najsmrtonosniji napad vozilom u kanadskoj povijesti”.

Alek Minnasyan, koji je uhvaćen nakon incidenta, optužen je za desetostruko ubistvo prvog i 16 puta zbog ubistva drugog stepena te je pritvoren.