Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lloyd Austin

Ministar odbrane SAD-a: Rusija nastavlja vojno jačanje na ukrajinskoj granici

austin (1)

Pozdravio je to što Rusija pokazuje interesovanje za pregovore i poručio je da će SAD biti dobar partner u pregovorima

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Lloyd Austin odbacio je ruske tvrdnje o povlačenju vojnih snaga s ukrajinske granice i optužio Rusiju da ustvari ka granici šalje dodatne vojnike i opremu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naprotiv, vidimo da dodatno jačaju tih više od 150.000 vojnika koje već imaju na granici“, rekao je Austin novinarima u Briselu nakon dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a.

Kazao je da SAD ima saznanja i o tome da je Rusija čak i pomjerila neke trupe bliže granici.

“Vidimo kako lete sa sve više borbenih i pomoćnih aviona. Vidimo kako pojačavaju svoju spremnost u Crnom moru. Čak ih vidimo kako povećavaju zalihe krvi koje povlače iz rezervi“, rekao je Austin.

Upozorio je da Rusija sprovodi te akcije s razlogom i naglasio je da NATO mora ostati na oprezu u slučaju da Moskva izvede operacije pod “lažnom zastavom“ i kreira dramatičan događaj kako bi opravdala svoj napad.

Američki sekretar odbrane Austin je također istakao da je, suprotno zahtjevima ruskog predsjednika Vladimira Putina o povlačenju trupa s istočnog krila NATO-a, alijansa pojačala svoje prisustvo i da nikada nije bila relevantnija, ujedinjenija i odlučnija nego što je sada.

Pozdravio je to što Rusija pokazuje interesovanje za pregovore i poručio je da će SAD biti dobar partner u pregovorima.

Austin je naglasio da još ima vremena i prostora da diplomatija proradi, ali je upozorio Putina da će, u slučaju da odluči da izvrši invaziju na Ukrajinu, cijelom svijetu biti jasno da je započeo rat sa diplomatskim opcijama koje su ostale na stolu.

Rusija je u utorak objavila da su se neke od njenih trupa u zapadnim i južnim vojnim oblastima počele vraćati u garnizone, ali iz administracije američkog predsjednika Joea Bidena tvrde da je Rusija uputila dodatnih 7.000 vojnika u to područje.

SAD, sa svojim evropskim saveznicima, od prošlog novembra upozorava da se Rusija sprema za agresiju na Ukrajinu nakon što je poslala više 100.000 vojnika i teške opreme u i oko ukrajinskih granica.

Rusija je negirala da se sprema za invaziju i optužila zapadne zemlje da potkopavaju njenu sigurnost širenjem NATO-a prema njenim granicama.