Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rade Basta

Ministar u Vladi Srbije: Zbog čega je Rusija 1992. glasala za uvođenje sankcija Srbiji?

basta sankcije tw

Na Twitteru je Basta objavio dvije fotografije – sa tadašnjeg glasanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i kako građani Srbije u gužvi pokušavaju doći do hljeba

Rade Basta, ministar privrede u Vladi Srbije, koji se založio za uvođenje sankcija Rusiji, upitao je ruskog ambsadora u toj  zemlji Aleksandra Bocar-Harčenka zašto je njegova zemlja u UN-u 1992. godine glasala za uvođenje sankcija tadašnjoj Saveznoj republici Jugoslaviji koju su činili Srbija i Crna Gora.

Na Twitteru je Basta objavio dvije fotografije – sa tadašnjeg glasanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i kako građani Srbije u gužvi pokušavaju doći do hljeba.

– Ruski ambasador (pri UN-u) Julij Vonorcov glasa za Rezoluciju UN 757 kojom se uvode sankcije našoj zemlji 30. maja 1992. Zamolio bih ambasadora Rusije u Srbiji Bocan-Harčenka da odgovori na pitanje: “Zašto je Rusija 1992. u UN-u glasala za uvođenje sankcija nama?” – napisao je Basta.

Bocan-Harčenko izjavio je ranije na Twitteru da Rusija pozitivno gleda na “odlučan, pošten stav” predstavnika srbijanskog rukovodstva, koji su se ogradili od “antiruskih apela” Baste da se Srbija pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve.

– Potvrđujemo opredijeljenost za jačanje bratskog prijateljstva između naroda Rusije i Srbije i razvoj bilateralnog strateškog partnerstva koje odgovara interesima Moskve i Beograda – napisao je Bocan-Harčenko na Twitteru.