Globus

Stalno podsjećanje

Ministar vanjskih poslova Republike Češke: Genocid se ne smije opravdavati (VIDEO)

11/07/2020

Glorifikacija ratnih zločinaca ili pokušaji da se promijeni historija će samo eskalirati tenzije i konflikt", naveo je Tomáš Petříček

Ministar vanjskih poslova Republike Češke Tomáš Petříček obratio se danas video porukom povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Čast mi je što vam se danas obraćam, jer duboko poštujem ovaj događaj. Prije dvadeset pet godina, u i oko Srebrenice je počinjen genocid. To se desilo tek generaciju ranije, u našoj Evropi… Teško je zamisliti danas. Ali, teško je bilo zamisliti i tada, a desilo se! Srebrenica će nas stalno podsjećati da ne postoji vrijeme koje je u potpunosti sigurno i isključuje ogromne tragedije. Mi, kao ljudski rod to ne smijemo zaboraviti”, kazao je Petříček.

Kako je kazao, Srebrenica ostaje velika trauma građanima Bosne i Hercegovine.

“Mislim da se uvijek isplati tražiti odgovore na pitanje kako je zaista prebroditi. U Drugom svjetskom ratu Čehoslovačka je ispaštala u rukama njemačkih nacista i njihovih pomagača. Jevreji i drugi narodi, pa i slučajno odabrano lokalno stanovništvo su bili predmetom istrebljenja. Mi smo to u značajnoj mjeri prebrodili. Njemačka je priznala zločine nacista i jasno osudila ovaj svoj dio historije. To je oživilo češko-njemačke odnose i dovelo do njihovog procvata. Isto se može desiti i u BiH. Genocid u Srebrenici, dokazan detaljnim sudskim procesima, se ne smije na koji način opravdavati. Prepoznavanje činjenica, pokajanje i sjećanje – ja vjerujem da je to jedini pravi smjer. Ovo vrijedi za sve strane i sve aktere koji su počinili zločine bilo kada u ratu. Nije samo Srebrenica u pitanju. Da budem jasan: ovdje nema mjesta politikanstvu. Poigravanje sa tragedijama u svrhu dobijanja političkih poena, glorifikacija ratnih zločinaca ili pokušaji da se promijeni historija će samo eskalirati tenzije i konflikt”, naveo je.

Misli da je potrebno upravo suprotno – depolitizirani historijski pregled prošlosti, prepoznavanje svih pritužbi i zajednička predanost boljoj budućnosti.

“Ovo traži iskren napor i hrabre korake političara na svim stranama, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i izvan njenih granica. Učinite da se to desi, jer najveća mi je želja da pozdravim pomirenu, mirnu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu kao članicu Evropske unije u što skorije vrijeme”, kazao je ministar vanjskih poslova Republike Češke Tomáš Petříček.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.