Globus

opterećenje za zdravstveni sistem

Ministar zdravlja Srbije: Sve više djece zaražene COVID-om, bolnice preopterećene

24/09/2021

Imamo sve teže kliničke slike, sve više mladih, to je ozbiljno opterećenje za zdravstveni sistem, a trpi i drugi dio sistema koji bi trebalo da liječi ne-kovid pacijente, kazao ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar

Među djecom zaraženom koronavirusom ima i beba i školske djece i oni su ozbiljni prenosioci bolesti, rekao je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar u posjeti niškom Domu zdravlja, javlja Anadolu Agency (AA).

Istaknuo je da je zdravstveni sistem ozbiljno opterećen, da je vakcinisanje više ljudi nužno, a buduću fabriku za proizvodnju vakcine „Sinopharm“ u Srbiji smatra sigurnošću za građane.

Koliko djece je zaraženo koronavirusom, ministar nije mogao da precizira.

„Taj broj se mijenja bukvalno iz sata u sat. Ima ih dosta, ima dosta i beba, ima dosta i školske djece, i oni su sada, po ovome što vidimo, ozbiljni prenosioci bolesti. S druge strane, pojavljuju se jedan ili dva virusa koji nisu korona, ali su slični i trenutno su u opticaju. Ne zaboravite da tek očekujemo da nam dođe sezonski grip“, naglasio je Lončar.

Dodaje da su bolnički kapaciteti širom Srbije jako opterećeni.

„Imamo još uvijek više onih koji dođu na bolničko liječenje od onih koji se otpuste, imamo preopterećene kapacitete, imamo sve teže kliničke slike, sve više mladih, to je ozbiljno opterećenje za zdravstveni sistem, a trpi i drugi dio sistema koji bi trebalo da liječi ne-kovid pacijente“, kaže ministar.

Na pitanje novinara može li zdravstveni sistem to da izdrži, odgovario je da „daje sve od sebe“.

„Ne zavisi od nas, ovo je sad stvar koja ne zavisi od zdravstvenog sistema, on ima svoje limite i on će dati svoj maksimum“, kazao je Lončar.

Cilj je, dodao je, da dođemo u „redovnu situaciju“, a ona podrazumijeva da ljekari na vrijeme otkrivaju i liječe oboljele. Rekao je i da su takozvane COVID propusnice spremne, ali da se o odluci za njihovo uvođenje još razmišlja i pregovara.

„Svi mi se nadamo da ćemo svi zajedno shvatiti da ovaj problem ne možemo da riješimo dok se ne vakciniše dovoljan broj ljudi“, istakao je ministar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.