Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

video-konferencija

Ministri EU i Zapadnog Balkana o pravosuđu i unutrašnjoj sigurnosti

brisel

U saopštenju se dodaje da je cilj jačanje saradnje EU sa zemljama zapadnog Balkana radi jačanja pristupnog procesa

Ministri EU i Zapadnog Balkana održat će danas video-konferenciju posvećenu pitanjima iz oblasti pravosuđa i unutrašnje bezbjednosti u svjetlu migrantske krize i pandemije virusa korona, najavljeno je u Briselu.

Na internet stranici njemačkog predsjedništva EU saopšteno je da će sastanku prisustvovati i evropski komesari za unutrašnja pitanja Ilva Johanson, pravosuđe Didije Rejnders i proširenje Oliver Varhelji.

U saopštenju se dodaje da je cilj jačanje saradnje EU sa zemljama zapadnog Balkana radi jačanja pristupnog procesa.

Iz Evropske komisije najavljuju da će Johansonova i ministri iz regiona razgovarati o saradnji na upravljanju migracijama, uključujući i intenziviranje regionalne razmjene informacija, poboljšanje informacionih sistema i jačanje kapaciteta za prihvat i azil u svjetlu novog evropskog Pakta o migracijama i azilu.

Nakon izlaganja Evropola o saradnji protiv terorizma u regionu, biće razgovarano o trenutnim izazovima u vezi sa terorizmom i nasilnim ekstremizmom, uključujući napredak u sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma za Zapadni Balkan.

Razgovaraće se i o unapređenju operativne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i o novom Akcionom planu EU o trgovini oružjem i Akcionom planu o drogi.

Reinders će se pridružiti ministrima kako bi razgovarali o pandemiji virusa korona i njenim uticajima na pravosudne sisteme i osnovna prava, uključujući upotrebu komunikacionih tehnologija na daljinu u suđenjima, postojeće garancije za obezbjeđivanje poštovanja prava na pravično suđenje, zaštitu žrtava porodičnog nasilja, postupke za očuvanje vladavine zakona i proporcionalnost mjera preduzetih za ublažavanje krize.