Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

peru

Ministrica se vakcinisala preko reda, zbog skandala dala ostavku

Nakon negodovanja javnosti zbog toga što su dužnosnici vakcinisani – uprkos tome što nema datuma za vakcinisanje stanovništva – barem dva vladina službenika dala su ostavku

Peruanska ministrica vanjskih poslova dala je ostavku u nedjelju u sve većem skandalu zbog otkrića da su vladini dužnosnici vakcinisani puno prije šire javnosti.

Južnoamerička država teško je pogođena pandemijom, a njezin je zdravstveni sistem preopterećen te se ciljani program cijepljenja zdravstvenih radnika provodi tek od 8. februara .

Nakon negodovanja javnosti zbog toga što su dužnosnici vakcinisani – uprkos tome što nema datuma za vakcinisanje stanovništva – barem dva vladina službenika dala su ostavku, prenosi Hina.

Elizabeth Astete tvitala je u nedjelju da je njezinu ostavku prihvatio predsjednik Francisco Sagasti.

U izjavi navodi da je vakcinisana 22. janura , nazvavši to “ozbiljnom pogreškom”.

Sagasti je za američki televizijski kanal rekao da je “ogorčen i bijesan” zbog tog događaja.

Astete je drugi član vladina kabineta koji je dao ostavku nakon što je to učinila ministrica zdravstva Pilar Mazzetti. Ona je odstupila s dužnosti pošto je list iznio da je bivši predsjednik Martin Vizcarra primio cjepivo protiv koronavirusa u oktobru.

Peru je tek počeo program imunizacije, i to sa zdravstvenim djelatnicima, početkom veljače kad je primio 300.000 doza kineskog cjepiva Sinopharma.

Zasad još nema datuma za javno vakcinisanje, ali vlada je rekla kako namjerava do srpnja cijepiti 10 miliona ljudi.

Vizcarra, 57, vakcinisan je samo nekoliko sedmica prije no što je opozvan i uklonjen s dužnosti pod optužbom da je “moralno nepodoban”.

Bivši predsjednik rekao je prošle sedmice da su se on i njegova supruga prijavili za sudjelovanje u ispitivanju cjepiva.

Ali, Limski univerzitet Cayetano Heredia, koje vodi kliničko ispitivanje cjepiva Sinopharm, u nedjelju je opovrgnulo da je Vizcarra bio ispitanik.

Univerzitet je obavijestio peruanske zdravstvene vlasti “da gospodin Martin Vizcarra i (njegova supruga) gospođa Maribel Diaz Cabello nisu dio skupine od 12 000 dobrovoljnih istraživačkih subjekata”.

Vizcarra je izrazio “veliku začuđenost” saopćenjem univerziteta Cayetano Heredia te ponovio da je dvije doze primio kao dobrovoljac u kliničkom ispitivanju cjepiva.

On je rekao da nije bilo “administrativne krivnje niti kaznenog djela” i upozorio da njegove postupke koriste “državni neprijatelji s namjerom diskreditacije”.

Ta je kontroverza dovela do ostavke Mazzetti prošle sedmcie uprkos tome što je ona opovrgnula da je znala za to da je Vizcarra, koji ju je imenovao na dužnost, vakcinisan.

Peruanski mediji nagađaju da su mnogi neimenovani dužnosnici već cijepljeni, što je navelo Sagastijeva predstojnika ureda i drugih 12 ministara da izjave kako nisu vakcinisani.

Sedamdesetšestogodišnji čelnik javno je cijepljen u utorak zajedno sa zdravstvenim osobljem.

Peru, država s 33 miliona stanovnika, zabilježio je više od 1,2 miliona zaraženih i blizu 43.500 umrlih od covida-19.