Mirni Island potreslo misteriozno ubistvo djevojke (VIDEO)

djevojka

Nestanak i smrt 20-godišnje Birne Brjansdottir koje je potreslo mirni Island dobilo je iznenađujući nastavak.

Naime, državni radio objavio je da je obdukcija pokazala da je Birna Brjansdottir zadavljena prije nego što je bačena u more. Da horor bude još gori, Birna je u ledenome Atlantiku još bila živa.

Obdukcija je otkrila da je imala vode u plućima što ukazuje na to da je uzrok smrti bilo utapljanje.

Tijelo Birne Brjansdottir pronađeno je na jednoj plaži 22. januara nakon što je pokrenuta najveća potraga u historiji države. Više od 720 ljudi bilo je uključeno u akciju.

Nedugo nakon pronalaska leša islandska policija je uhapsila dva osumnjičenika za ubistvo. Radi se od dva mornara s Grenlanda. U međuvremenu jedan je pušten na slobodu, a drugi je i dalje u pritvoru.

Brjansdottir je nestala 14. januara nakon noćnog provoda. Nadzorne kamere snimile su njene posljednje korake po hladnim i maglovitim ulicama Reykjavika. U 5 sati ujutro otišla je po kebab i tu joj se izgubio svaki trag.

S populacijom malo iznad 320.000 ljudi, Island ima jednu od najnižih stopa kriminala u cijelom svijetu – ubistva su tamo izuzetno rijetka, a policijski službenici ulicama patroliraju nenaoružani.

Između 2000. i 2012. godine na Islandu je ubijeno 25 osoba, a stopa ubistava iznosi samo 0.3 ubistva na 100.000 stanovnika, što je značajno manje od svjetskog prosjeka, prema podacima Icelandmonitora.