Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čeka se obdukcija

Mirsad misteriozno umro u zatvoru, majka tvrdi da ga je tuklo 20 stražara

mirsad

Iako Mirsadova porodica smatra da je mladić umro zbog droge ili pak premlaćivanja, uzrok će se znati tek kada budu gotovi nalazi obdukcije

Mirsad Šečić (27), koji je u zagrebačkom zatvoru Remetinec izdržavao zatvorsku kaznu zbog nekoliko manjih kaznenih djela, umro je pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Šečiću je u Remetincu pozlilo na Badnjak, hitno je prevezen u bolnicu, no nakon dva dana je preminuo. Koji je tačan uzrok smrti, doznat će se tek početkom iduće sedmice kada će biti gotovi nalazi obdukcije koja je obavljena u četvrtak u 14 sati.

– Samo želimo saznati istinu, nikad od ničega nije bolovao. Sigurno mu je neko nešto napravio u zatvoru. Imao je i vani dosta neprijatelja, ali i u zatvoru. Vjerujemo da će nam neko javiti istinu, on je imao petoro djece za koje je skrbio – rekla je sestra pokojnog Mirsada, Amra, za Jutarnji.

– Mama je na Badnjak s njegovom kćerkicom bila kod njega u posjeti u zatvoru. Počeo se tresti. Pitala ga je zašto se trese, a on joj je rekao da je pušio marihuanu – ispričala nam je u četvrtak sestra Amra, dodajući da je Mirsad i ranije znao pušiti travu no nikada mu nije bilo slabo.

Izgubio svijest

– Koliko znamo, nikad nije uzimao ništa teže od trave. Dva dana kasnije 26. 12. oko 12.30 sati iz Remetinca su nam javili da je završio na intenzivnoj njezi, međutim referentica nam je rekla da nije ništa ozbiljno, da je pušio cigaretu i da se srušio na pod. Međutim, kada smo došli u bolnicu, doktori su nam rekli da stanje uopće nije bezazleno, već da je Mirsad kritično.

Da je došlo do srčanog aresta i da mu je mozak oštećen jer je ostao bez kisika. Kad ga je mama vidjela, glava mu je bila sva natečena kao od udaraca – kaže Amra te dodaje da su onda od liječnika čuli nešto čudno.

Pitali smo doktore jesu li mu vadili krv i mokraću te jesu li našli neku drogu, oni su rekli da nisu. To nam je bilo čudno jer je mami na Badnjak rekao da je pušio travu u Remetincu. Od trenutka kada se onesvijestio, Mirsad nije dolazio svijesti da bi nas navečer iz bolnice obavijestili da je umro.

Molimo bilo koga ko zna išta o smrti našega Mirsada – ako je neko s njim bio u ćeliji, bilo ko ko nešto zna, da nam javi što se dogodilo, jer želimo znati istinu. Izgubili smo oca i Mirsad je bio najstariji muškarac u porodici, uzdali smo se da će on ostati uz nas i da će nas braniti, rekla nam je u četvrtak očajna Amra.

Dok smo s Amrom razgovarali telefonom, iz druge sobe se javila najvjerovatnije majka tvrdeći kako joj se preko posrednika javio svjedok iz Remetinca koji tvrdi da je vidio da je Mirsada 20 “komandira” (kolokvijalni naziv za pravosudnog čuvara) na podu tuklo i da su ga vukli.

– Objavite to slobodno. Imamo svjedoka koji je rekao da će to potvrditi – rekla nam je Amra. Iz Ministarstva pravosuđa, pak, tvrde kako ništa što su utvrdili ne ide u prilog tvrdnjama da je Šečić bio pretučen. Kažu da su obaviješteni da je Šečiću pozlilo te da je izgubio svijest u sobi u kojoj je boravio, kao i da su mu pravosudni policajci odmah pružili pomoć te je prevezen hitno u bolnicu.

Špekulacije

Također tvrde da prema spomenutom zatvoreniku nisu zabilježena “značajnija postupanja pravosudne policije niti sredstva prisile”. Sva nagađanja, međutim, od onih da se overdozirao ili da je pretučen za sada ostaju samo u sferi špekulacija, sve dok ne stignu nalazi obdukcije.