Globus

St. Louis

Optuženi za zločine u Zvorniku tvrdi da ga je žrtva silovanja “pogrešno” prepoznala

16/10/2019

Tokom razgovora sa agentima FBI-a, kako navodi ovaj medij, Kostjerevac je priznao da je bio pripadnik vojne policije i da je oštećenu vidio u pritvoru, ali je negirao silovanje, već je tvrdio da joj je slao hranu i odbio da je ubije, kada su mu drugi to rekli

Advokatima Adema Kostjerevca, optuženog u Bosni i Hercegovini za zločin počinjen u Zvorniku, sudija Okružnog suda Istočnog distrikta u američkoj saveznog državi Missouri odlučio je dati mjesec dana da prevedu zahtjev za izručenje i da iznesu dokaze da je žrtva pogrešno prepoznala optuženog.

Ured tužitelja u St. Louisu će nakon toga imati sedam dana da odgovori na navode Odbrane, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Robert Patrick, novinar St. Louis Post-Dispatcha, koji je pratio ekstradicijsko ročište 15. oktobra.

Sud BiH je sredinom aprila 2015. potvrdio optužnicu protiv Kostjerevca koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, ali zbog nedostupnosti pravosudnim organima, za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije BiH (ABiH) u Zvorniku, u septembru i oktobru 1992. godine silovao žensku osobu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i zatočena u objektu u kojem je stražario.

“Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzrokovalo je gubitak trudnoće kod oštećene žrtve”, saopštili su u martu 2015. godine iz Tužilaštva BiH.

Kostjerevac, za kojeg je u optužnici navedeno da je nastanjen u SAD-u, prema informacijama koje je tada dalo Tužilaštvo BiH saslušan je posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Prema natpisima St. Louis Post-Dispatcha, čiji novinar je pratio ekstradicijski proces, Kostjerevac je prije 17 godina došao u SAD sa suprugom.

Tokom razgovora sa agentima FBI-a, kako navodi ovaj medij, Kostjerevac je priznao da je bio pripadnik vojne policije i da je oštećenu vidio u pritvoru, ali je negirao silovanje, već je tvrdio da joj je slao hranu i odbio da je ubije, kada su mu drugi to rekli.

U razgovorima sa istražiteljima uključenim u postupak za izručenje, piše Post-Dispatch, oštećena je rekla da je uhapšena 17. septembra 1992. godine, “nakon što su muslimanske snage opkolile njeno selo” i oko dvije sedmice bila zatvorena u u podrumu, da je bila trudna, kao i da je Kostjerevca prepoznala.

Kostjerevac je, kako se navodi, uhapšen 23. augusta ove godine, a u dokumentaciji je navedeno da mu je narušeno zdravstveno stanje.

Komentari

Autor: BIRN

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.