Globus

na različim mjestima i van kasarni

Misteriozne smrti vojnika u Hrvatskoj: Za mjesec dan petoro mrtvih, oglasio se ministar

20/07/2021

Alarmirali su, kaže, komandne strukture i vojne psihologe da se analiziraju eventualni uzroci i povezanosti slučajeva kako bi se moglo u budućnosti preventivno djelovati

Za nešto više od mjesec dana u Hrvatskoj je pronađeno pet mrtvih vojnika van službe, a državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zdravko Jakop tvrdi da nijedna ta smrt nema veze sa službom.

Bez preciziranja uzroka smrti petoro vojnika, čija tijela su pronađena na različim mjestima i van kasarni, Jakop govori o preventivi.

Alarmirali su, kaže, komandne strukture i vojne psihologe da se analiziraju eventualni uzroci i povezanosti slučajeva kako bi se moglo u budućnosti preventivno djelovati.

MORH, naveo je, prati takve događaje, radi na preventivnom djelovanju i sprječavanju da se to ne događa u sistemu.

„Nažalost, MORH i Oružane snage nisu izuzeti iz društva, a neki podaci govore da je u 2020. od suicida umrlo 566 osoba, to je 14 na 100.000. MORH je ispod tog prosjeka, ali još jednom ponavljam – svaki ljudski život je nenadoknadiv i naša obaveza i uloga MORH-a je da vidimo kako te događaje svesti na najmanju moguću mjeru i eventualno da spriječimo ovakve događaje“, rekao je Jakop gostujući na zagrebačkoj N1 TV.

Kao izgovor za ovaj niz nerazjašnjenih smrtnih slučajeva Jakop nudi i situaciju s korona virusom.

„I komandanti i vojni psiholozi su zaduženi za kontinuirano praćenje, ali nakon prvih slučajeva ove godine dali smo dodatni napor analizirajući šta se to u biti događa. Živimo i u još jednim dodatnim okolnostima, to je covid-19 i nekako smo došli do saznanja da nijedan slučaj koji se dogodio nije se dogodio zbog nekog stanja u službi, nekog mobinga, pritiska ili nečeg trećeg“, rekao je.

Najčešće je, kaže, to teška životna situacija ili na neki način vezano za određene zavisnosti.

„I dalje provodimo sve aktivnosti i pokušaćemo nekako da djelujemo preventivno. U tom dijelu smo i preduzeli određena osvježenja programa, što se tiče školovanja, ali i da se pomogne komandantima i psiholozima koji rade s ljudima kako bi se moglo preventivno djelovati“, dodao je Jakop.

Komandanti i psiholozi će se tako dodatno edukovati kako bi se lakše prepoznalo koji vojnici imaju probleme, rekao je i dodao da MORH u ovom trenutku ima dovoljan broj psihologa, ali da svaki sistem teži ka boljem, većem, jačem.

Napomenuo je i da je svaki vojnik „od krvi i mesa, ima svoj privatni život i pokušavamo pomoći da i taj privatni dio života bude što bolji“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.