Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjesto u kojem Hrvati sa Srbima uče ćirilicu

Novinarka srpskog Blica nedavno je posjetila Moravice u Hrvatskoj, mjesto u Gorskom kotaru koje se do 1996. godine zvalo Srpske Moravice i gdje danas, prema podacima hrvatskog Državnog zavoda za statistiku, živi 415 Srba i 184 Hrvata, kao i 65 pripadnika drugih nacionalnosti ili onih koji se o istoj nisu izjasnili na zadnjem popisu stanovništva 2011. godine.

“Kad slavimo Svetog Savu, po darove dolaze i hrvatska i muslimanska djeca. Ona su ista i na jednoj i na drugoj strani,” ispričala im je mještanka Moravica, inače nastavnica u OŠ “Nikola Tesla”. Moravice su jedno od rijetkih većinski srpskih sela u Hrvatskoj koje su zaobišle strahote rata devedesetih godina.

Mi smo uspjeli zadržati mir zahvaljujući trezvenim glavama i jednih i drugih. Družili smo se normalno i da nije bilo toga ne bismo mogli opstati,” kazao im je profesor Vučinić koji u “Tesli” predaje istoriju i geografiju.

Srpski učenici danas u Moravicama, a takvih je pedesetak, u toj školi pohađaju i dopunsku nastavu iz srpskog jezika i književnosti, a imaju i mogućnost učenja pravoslavnog vjeronauka. Događa se da na satove srpskog jezika dolaze i Hrvati i Muslimani u želji da nauče i ćirilicu. U selu koje je nekada bilo i željeznički strateška točka još opstaje i srednja škola, kao i učenički dom u kojem žive i hrvatski učenici iz Gorskog kotara.

“Svi se druže i svi su zajedno. Ujutro se dogodi da netko na jukeboxu pusti ‘Beograde’ od Cece i ponekad se baš iznenadim. Inače, najviše se slušaju srpski narodnjaci. Nijedna druga muzika ne može napraviti takav štimung,” ispričala im je nasmiješena konobarica Jovanka Musulin. Bilo da govore o hrvatskom ili srpskom stanovništvu, svi su se u Moravicama novinarima Blica požalili na to da mladi odlaze iz Gorskog kotara. Neki završavaju fakultete i nalaze posao u Zagrebu, dok drugi sreću traže i van zemlje.

“U lokalnoj zajednici kod nas nema problema, ali ima u društvu. Ako se tako nastavi Srbi će polako nestati. Biti Srbin i antifašist, pa to je duplo gore. To traje već 20 godina i ne nazire mu se kraj. Nama je ugrožen civilizacijski poredak, ovdje nema ni govora o sekularnoj državi,” kazao im je nastavnik iz Tesle koji situaciju u hrvatskom društvu na širem planu ne vidi kao dobru.