Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjuzikl o Slobi i Miri: Ni glavnom glumcu se ne sviđa diktator, ali posao je posao

mirjana-markovic-slobodan-milosevic

Mnogima se sigurno neće dopasti muzičko podsjećanje na diktatorski tandem odgovoran za sve ratove, agresije, ubistva i političko nasilje – kakva je predstava “Lift” koja se trenutno priprema u beogradskom “Bitef teatru”.

Predstava bi trebalo da nas vrati u vrijeme porodice Milošević, tubo-folka, densa, “seksi telefona” kada su na sceni vladali Karleuša, Minimaks i “Mobi dik”…. Sve ono što podsjeća na atmosferu devedesetih prošlog vijeka, uglavnom mračno vrijeme za Srbiju sada će se odigrati na daskama koje život znače, a evo kako ovaj bizarni poduhvat pravdaju njegovi akteri, pišu “Novosti”.

Dejan Cicmilović koji će tumačiti lik Slobodana Miloševića kaže da glumac mora da racionalizuje lik i oživi ga na sceni.

– Privatno nisam fasciniran ni likom ni djelom Slobodana Miloševića. Kao većina moje generacije prvo sam na uličnim demonstracijama i bio ubijeđen da radim prave stvari. Ali poslije decenije patnje, inflacije, ratova, siromaštva, nastala je decenija razočaranja koje, nažalost, traje i danas. I zato više nemam nikakvo političko mišljenje…Moja obaveza kao glumca je da branim lik, a nijedan lik (kao ni čovjek) nema samo pozitivne ili samo negativne osobine. I za jedne i za druge mora da postoji razlog u kojem pronalazim umjetničku odbranu lika koji igram – ispričao je Dejan Cicmilović za “Novosti”.

Miru Marković će tumačiti više ženskih likova, među njima i Ivana Kovačević. Ona se, kako je istakla, na sreću malo sjeća tog perioda koji je bio traumatičan.

Glavni glumci Dejan Cicmilović i Ivana Kovačević