Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladen Marić: Vojni udar u Turskoj nije uspio

mladen-maric-600×400

Novinar Mladen Marić oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg pokušaja državnog udara u Turskoj u kojemje život izgubilo 200 osoba, a preko 1000 je povrijeđeno.

Njegovo viđenje cijele situacije prenosimo u cjelosti:

Sigurnosne službe u Turskoj objavile su da vojni udar u državi nije uspio. Početna inicijativa organizatora vojnog udara, kako se čini, polako jenjava kako Turska tone dublje u noć.

Najmanje 17 policajaca poginulo u napadu vojnih helikoptera. Vojska još uvijek na ulicama Istanbula i Ankare.

Erdogan stigao u Istanbul. Najmanje 12 povrijeđenih u eksploziji u parlamentu u Ankari. Ima i civilnih žrtava. U dva sata i 30 minuta, turski premijer Yildirim izjavio je kako je situacija u Turskoj uglavnom pod kontrolom, dodavši da je pokušaj udara pobunjeničko djelo sljedbenika propovjednika Fethullaha Gulena, sa sjedištem u SAD.

Američka organizacija bliska Gulenu demantovala je umiješanost u pokušaj vojnog udara. Komandant turske vojske u Istanbulu Umit Dundar rekao je da vojnici umiješani u pokušaj državnog udara “predstavljaju malu grupu” i da “nema razloga za zabrinutost”, prenosi Anadolija.

Turska radio-televizija TRT ponovo emituje program.

Voditeljka, koja je pročitala proglas lidera vojnog udara, tvrdi da je bila prisiljena da to učini. Vojnici koji su se zatekli u zgradi TRT-a su pohapšeni.

Uhapšeno je 13 vojnika, koji su se pokušali domoći predsjedničke palate u Ankari. Turska tajna služba, prenosi CNN, javila je da je vojni udar završen, a pučisti poraženi.