Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mnogo energije, truda i volje investirat ćemo u dobre odnose s Bošnjacima

vucic-eu-uvodi-sankcije-mi-ne-837880-velika

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se stvari kompilikuju u regionu u svakom pogledu, i da Srbija mora da odbrani punu političku stabilnost.

Vučić je nakon otvaranja skupa Dan dobavljača američke firme General Electric, u Skupštini Srbije rekao novinarima da Srbija ne smije da odgovara na potencijalne provokacije iz regiona.

“Naše je da svoju snagu pokazujemo, kako je to nekada radio veliki Miloš (Obrenović), mudrošću i strpljenjem, a ne na neki drugi način. Nama su potrebni mir i stabilnost u narednih mjesec dana, koji će biti veoma teški“, rekao je Vučić naglasivši da je za ekonomski napredak potrebno očuvanje političke stabilnosti.

Upitan o rezoluciji za Srebrenicu Vučić je naveo da nije dobio nikakav nacrt teksta i zamolio novinare za još malo vremena u vezi sa tim pitanjem.

„I vezano i za gospodina Orića i za Srebrenicu, i za naše odnose sa Bošnjacima sa kojima želimo da imamo najbolje moguće odnose. Mnogo eneregije, truda, volje i vremena investiraćemo u dobre odnose sa Bošnjacima i od toga nikada nećemo odustati“, poručio je srbjanski premijer.

On je istakao da će istima biti kriv „otišao ili ne otišao u Sebrenicu, uradio nešto ili ne uradio 23. juna u Bruxellesu“ i da će se rukovoditi interesima Srbije.

Podvukao je da te odluke, u kakvom god smislu da budu, neće biti lake za Srbiju te da će, kako je ocijenio, sve teme u vezi sa Kosovom tokom nastavka dijaloga u Bruxellesu 23. juna biti teške.

„Narednih mjesec dana su najteži za Srbiju i zato je potrebno jedinstvo i države i naroda, potpuno razumijevanje. Bez podrške naroda, bez vas ne možemo ništa da uradimo zato što je sad potrebno odgovorno ponašanje“, poručio je on ponovivši da se stvari na Zapadnom Balkanu veoma komplikuju.

On je dodao da nije slučajno rekao da u Makedoniji postoje velika politička previranja na unutrašnjoj političkoj sceni.

„Govorimo o komplikacijama koje nastaju svuda, za Bosnu ste vidjeli šta se dešava, očigledno su sve veća trvenja i veći antagonizmi. Imate Hrvatsku koja za 5. avgust želi da slavi, a šta da slavi kada mi budemo plakali. Sa svim tim moramo da se suočimo i prevaziđemo. Uz to ćemo i mi, uz sretenje da imamo svoj praznik, a to je Vidovdan. Poklopilo nam se da nam budu najteže godišnjice i najteže politčke odluke“, zaključio je Vučić.

On je juče najavio da će o odlasku u Srebrenicu, rezoluciji u UN-u koju je predložila Velika Britanija, kao i o hapšenju Nasera Orića govoriti u petak.