Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Mogens Lykketoft novi predsjedavajući Generalne skupštine UN-a

16/06/2015

Danski političar Mogens Lykketoft izabran je za predsjedavajućeg 70. saziva Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, jednog od dva najviša organa UN-a u kojem su zastupljene sve članice organizacije.

Lykketoft je bio jedini kandidat za tu funkciju, a u fotelju šefa Generalne skupštine UN-a će sjesti u septembru ove godine.

Pomenuti danski političar je aktuelni predsjedavajući danskog parlamenta, a ranije je obnašao nekoliko ministarskih funkcija u toj sjevernoevropskoj državi.

On je u prvoj izjavi nakon izbora na novu funkciju u UN-u izjavio da će prioriteti u njegovom radu biti razvojni programi, jačanje doprinosa uspostavi mira, stabilnosti i poštivanja ljudskih prava u svijetu.

Podsjetivši da se 70-godišnji UN suočava sa kritikama o neophodnosti strukturalnih reformi i transparentnijeg izbora generalnog sekretara organizacije, Lykketoft je kazao da će posebnu pažnju posvetiti pitanju reformi Vijeća sigurnosti, kao najvišeg izvršnog organa UN-a.

Na upit novinara o bliskoistočnim pitanjima, Lykketoft je kritikovao izraelske vlasti zbog nelegalne izgradnje jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji, a da prema Palestini gaji simpatije, ali da nema ovlasti da joj obeća punopravno članstvo u UN-u.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.