Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasna poruka iz Brisela

Mogerini razgovarala sa Tačijem: Ukinuti odluku o carinama

mogerini i hasim taci

Kosovo je prošle nedjelje, nakon neizglasavanja prijema u Interpol, odlučilo da već problematičnu odluku o 10 odsto carine na robu uvezenu iz Srbije i BiH, dodatno povisi na 100 odsto

Federika Mogherini, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost, razgovarala je danas telefonom sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, javlja RSE.

Kako je navedeno u saopštenju Visoke predstavnice, Mogerini je istakla štetnost odluke vlasti Kosova da povećaju carinu sa 10 na 100 odsto i pozvala da se ona opozove.

“Visoka predstavnica je naglasila da odluka kosovske vlade da poveća porez na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 100% samo dodatno otežava situaciju i ne donosi rješenje za probleme ljudi ili za težnje Kosova kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti. Ovo je mjera koja ne pomaže u izgradnji dobrosusjedskih odnosa i treba je poništiti”, navodi se u saopštenju Visoke predstavnice Federike Mogerini.

Kosovo je prošle nedjelje, nakon neizglasavanja prijema u Interpol, odlučilo da već problematičnu odluku o 10 odsto carine na robu uvezenu iz Srbije i BiH, dodatno povisi na 100 odsto. Na odluku su reagovali EU i Srbija i BiH, a juče su gradonačelnici sve četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova podneli ostavke.