Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Vojna operacija na Idlib bi izazvala humanitarnu katastrofu

mogherini1

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je da bi moguća operacija na sirijski grad Idlib uzrokovala pravu humanitarnu katastrofu, javlja Anadolija.

“Mislimo da bi vojna operacija na Idlib izazvala humanitarnu katastrofu”, rekla je Mogherini na konferenciji za medije u Beču nakon neformalnog sastanka šefova diplomatija zemalja članica Europske unije (EU) (Gymnich), u okviru austrijskog predsjedavanja EU.

Naglasila je da je tokom susreta razgovarano i o palestinsko-izraelskom pitanju, dodajući da je prihvačen stav da je dvodržavno rješenje najbolji način da se riješi problem na tom području.

Istakla je i kako Brisel podržava aktivnosti koje u Gazi provede Ujedinjeni narodi (UN) i Egipat, napominjući da posebno podržavaju i rad Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Izjavila je da je na sastanku razgovarano i o ulozi Irana u regionu kao i o nuklearnom sporazumu s tom zemljom.

“Radimo na tome da nastavimo provoditi nuklearni sporazum. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) Ujedinjenih naroda utvrdila je da je Iran nastavio da se pridržava nuklearnog sporazuma. To je sigurno dobra vijest”, rekla je Mogherini.

Dotakla se i pitanja održavanja referenduma u Makedoniji o imenu, dodajući kako EU snažno podržava “historijski sporazum” koji su postigli Atina i Skoplje.

Istakla je i da će EU sa 35 miliona eura finansijski podržati Venecuelu koja se suočava sa humanitarnom krizom.

Karin Kneissl, austrijska ministrica vanjskih poslova, istakla je da nije donesena nikakva odluka jer se radi o neformalnom sastanku, dodajući kako su ipak imali priliku da razgovaraju u veoma pozitivnoj atmosferi o vrlo važnim pitanjima.

Upozorila je da ratovi uvijek izazivaju velike katastrofe, napominjući da se sirijski narod već dugo suočava sa takvom katastrofom.

Istakla je da EU pomno prati dešavanja u Siriji i poduzima sve moguće napore kako bi dala doprinos rješavanju krize u toj zemlji.

Na neformalnom sastanku u Beču učestvovali su šefovi diplomatija zemalja članica EU-a, a njima su se tradicionalno pridružili i kolege iz država kandidatkinja, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske.

Na dnevnom redu dvodnevnog sastanka su situacija na Bliskom istoku, transatlantski odnosi, migracije i kriza u Venezueli i zapadni Balkan.