Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

britanska vlada

Moguće premještanje Doma lordova iz Londona

house-of-lords (1)

Ova odluka biće razmatrana u narednom periodu u okviru analize Ustava

Britanska Vlada razmatra premještanje Doma lordova izvan Londona, moguće u Jork, kao jednu od opcija za ponovno povezivanje politike sa javnošću, rekao je predsjedavajući Konzervativne stranke Džejms Kleverli, piše danas “Gardian”.

“Želimo da pokažemo ljudima da želimo da radimo stvari drugačije. Laburistička stranka je izgubila milione glasova jer nije željela da sluša“, rekao je on.

Vestminesterska palača biće prazna nekoliko godina od 2025. godine u okviru obnove i restauracije ovog istorijskog zdanja na Temzi.

Premještanje Doma lordova na sjever Engleske u tom periodu, a moguće i trajno, biće simbol riješenosti premijera Borisa Džonsona da “izjednači” ostatak Britanije sa Londonom.

Ova odluka biće razmatrana u narednom periodu u okviru analize Ustava.

Konzervativci su ranije rekli da će otvoriti još jednu centralu van Londona.

Na pitanje o kontraverzi da li će Big ben “zvoniti” odnosno zvonom označiti u ponoć 31. januara, izlazak Londona iz EU, Kleverli je rekao da to nije tako važno pitanje za vladu, ali je interesantno, zabavno i dobar medijski potez.

Donji dom je saopštio da će oglašavanje zvona koštati 500.000 funti. Kasnije je iz Vlade saopšteno da će kao alternativa tome na zidu zgrade Vlade u Dauning stritu biti postavljen sat koji će da odbrojava u večeri 31. januara.