Globus

predrag kon

Moguće uvođenje obaveznog karantina pri ulasku u Srbiju

05/08/2020
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

 Kon rekao je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji blago popravlja i da se vidi smanjenje potvrđenih slučajeva i broja pregleda, kao i postepeno pražnjenje bolnica

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da postoji mogućnost da sa daljim smirivanjem situacije sa virusom korona u Srbiji bude uvedena obavezna samoizolacija od 14 dana za one koji budu ulazili u zemlju, ali da to pitanje još nije aktuelno.

Na pitanje novinara da li se razmatralo uvođenje novih mjera kako bi se spriječio “uvoz” novih slučajeva korone u Srbiju, Kon je rekao da, ipak, ne vjeruje da će biti uvedeno obavezno testiranje.

Napominje da i sada postoji kontrola i zdravstveno upozorenje da se oni koji ulaze u Srbiju sa nekim tegobama jave kako bi se ispitali.

Kon kaže da su nažalost u situaciji da je učestalnost korone veća kod u Srbiji nego u zemljama odakle im sada ljudi dolaze.

“Tako da to pitanje postaje aktuleno sa smirivanjem sitaucije. I o tome će biti ponovo riječi, ali za sada je ovakva situacija. Pretpostavljam da će biti manje vjerovatno da se uvede testiranje, ali što se tiče samoizolacije, nije nemoguće da se uvede u narednom periodu kako se situacija bude dalje smirivala”, naveo je Kon.

Kon rekao je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji blago popravlja i da se vidi smanjenje potvrđenih slučajeva i broja pregleda, kao i postepeno pražnjenje bolnica.

“Svi ovi pokazatelji ukazuju na to da se mi nalazimo u jednoj situaciji postepenog smirivanja i prelaska iz jedne jasno nepovoljne u nesigurnu situaciju. Vrlo je bitno, posebno preko vikenda, sprovoditi mjere, voditi računa o kontaktima, nositi zaštitne maske”, rekao je Kon na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je rekao da se broj zaraženih virusom korona u Beogradu smanjuje u ukupnom broju, kao i da u svim drugim mjestima koja su bila žarišta u Srbiji situacija polako ide nabolje, dok su brojevi u Novom Sadu i dalje dosta visoki.

Kon je ukazao da je polazak djece u školu trenutno najznačajniji događaj i apsolutni prioritet u vezi sa epidemijom virusom korona.

On je naveo da treba raspravljati o pitanju produženog boravka, dok se onlajn nastava računa u srednjim školama.

Kon je istakao da djeca moraju zdrava da dolaze u školu i da će biti obaveza da im se mjeri temperatura pred polazak u školu.

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija danas mnogo spremnije dočekuje jesen u odnosu na to kako je izašla iz prvog talasa.

Ona je navela da se razmatra prijedlog Ministarstva prosvete o nastavi, da se traži najbolji mehanizam i da će biti date jasne preporuke školama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.