Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Mohamed Morsi osuđen na doživotni zatvor

16/06/2015

Egipatski sud potvrdio je presudu kojom je bivši egipatski predsjednik Mohamed Morsi osuđen na smrtnu kaznu u slučaju poznatom kao „masovno bjekstvo iz zatvora” 2011. godine.

Prethodno je sud donio i presudu kojom su Morsi, prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta smijenjen u vojnom udaru 2013. godine i još 16 optuženih osuđeni na doživotni zatvor na osnovu optužnice za „špijunažu“.

Sud je također osudio 16 optuženih, među kojima 13 u odsustvu, na smrtnu kaznu na osnovu optužbi za „špijunažu“ sa palestinskim pokretom Hamas i libanskim Hezbolahom.

Egipatske vlasti su u optužnici navele kako je grupa optuženih osoba tajno sarađivala sa oba pokreta omogućivši izvođenje „terorističkih napada“ u zemlji.

Na presudu kojom su izrečene kazne u slučaju “špijunaže” moguće je uložiti žalbe.

U aprilu su Morsi i još 12 suoptuženih, osuđeni na 20 godina zatvora na osnovu optužbe za podsticanje pristalica na nasilje nad demonstrantima za vrijeme nereda u blizini predsjedničke palate u istočnom Kairu u decembru 2012. godine.

Sud u Kairu danas je također izrekao smrtne kazne generalnom sekretaru Partije prava i pravde Mohammedu al-Baltagiju, zamjeniku šefa Muslimanskog bratstva Hayatu Shatiru i bivšem sekretaru u Predsjedništvu Egipta Ahmedu Abdulatiju.

Krivični sud u Kairu je 16. maja izrekao prvostepene smrtne kazne za 122 od 166 procesuiranih u slučajevima “opsada zatvora” i “špijunaža”. Na današnjem ročištu izrečene su pravosnažne presude.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.