Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mohamed Morsi osuđen na smrt

morsi

Egipatski sud potvrdio je u utorak smrtnu kaznu koju je prije mjesec dana izrekao bivšem egipatskom predsjedniku Mohamedu Morsiju kojeg je 2013. godine smijenila vojska zato što je pobjegao iz zatvora za vrijeme pobune 2011. godine i zbog planiranja napada.

Nešto ranije, isti sud je osudio Morsija, prvog demokratski izabranog predsjednika u Egiptu na doživotni zatvor zbog “špijuniranja”.

Na prvom suđenju 21. marta, on je dobio 20 godina zatvora zbog poticanja na nasilje nad demonstrantima 2012. Smrtna kazna u ovom trećem suđenju potvrđena je nakon što je sud dobio neobavezujuće mišljenje egipatskog muftije, javlja agencija AFP.

Presude nakon tri prva suđenja, od pet, koliko ih je pokrenuto protiv Morsija, izrečene su na prvostepenom sudu i protiv njih je moguća žalba.

Sud u Kairu je osudio Morsija na smrtnu kaznu zato što je pobjegao iz zatvora za vrijeme narodne pobune od januara do februara 2011. godine, koja je okončala 30 godina predsjedavanja Hosnija Mubaraka ali i zato što je “planirao napade protiv države” uz saradnju palestinskog Hamasa i libanskog Hezbollaha.