Čudom preživjeli

Momak i djevojka sletjeli u 30-metarsku provaliju, nesreći osim brzine kumovao i alkohol

nesreca

Seat se kotrljao niz padinu sve dok se nije zaustavio na ravnijem dijelu, a vozač je u prevrtanju auta ispao te ostao sklupčan i ukliješten ispod otvorenih vozačevih vrata

Na bolničkoj postelji KBC-a Zagreb 40. rođendan danas će dočekati automehaničar Robert R.

Riječ je o muškarcu koji je jučer pod okriljem noći u svojoj 19 godina staroj Seat Arosi sletio u 30-metarsku sljemensku provaliju i preživio, a s njim u društvu, na suvozačevu sjedištu, bila je njegova 52-godišnja djevojka.

Nesreća se dogodila oko jedan sat poslije ponoći kad se par vozio Sljemenskom cestom od tornja prema gradu te su u zavoju sletjeli s ceste.

Seat se kotrljao niz padinu sve dok se nije zaustavio na ravnijem dijelu, a vozač je u prevrtanju auta ispao te ostao sklupčan i ukliješten ispod otvorenih vozačevih vrata.

Zahvaljujući pribranosti suvozačice koja je unatoč zadobivenim povredama smogla snage pronaći mobitel u mrklom mraku te nazvati 112, oboje su spašeni pravodobnom reakcijom svih službi.

Žena je poslala poziv u pomoć te je cijelo vrijeme bila na liniji s operaterom do dolaska vatrogasaca, HGSS-a, policije i Hitne. Nakon jednosatne akcije izvlačenja, unesrećeni su sigurno izvučeni na kolnik s kojeg su sletjeli, gdje su ih dalje preuzeli radnici Hitne pomoći.

Robert je hospitaliziran u teškom stanju u KBC Zagreb s prijelomima tri kralješka i ruke te oguljotinama po tijelu i glavi, a njegovoj su suputnici lakše povrede sanirane u KBC-u Sestre milosrdnice.

Porodicu i prijatelje zagrebačkog para šokirala je tragedija.

– Šta reći? Šokirani smo. Čekamo policijski izvještaj da vidimo što je bilo. Brat je u teškom stanju, ali bit će dobro. Čekamo da nam iz bolnice jave posljednje informacije i kakve će biti posljedice – rekao je za Jutarnji list brat povrijeđenog Roberta.

Prijatelji, pak, povrijeđenog muškarca s kojima smo razgovarali s nevjericom prepričavaju slijetanje jer su svjesni da ljudi ginu i u puno lakšim nesrećama.

– Iako 13. maja Robi ima rođendan, slobodno može reći da slavi novo rođenje i da mu je rođendan došao dan ranije! Kad smo vidjeli fotografije u medijima nakon što smo saznali da je imao nesreću, svaki laik bi rekao da je nemoguće da su preživjeli kotrljanje u tom starom autu.

Robi dobro poznaje sljemensku cestu, a i borda kad ima snijega. Oprezan je vozač i ima, kako se ono kaže, puno odvoženih kilometara u nogama.

Po zanimanju je automehaničar, tim autom inače đira po gradu i sreća da je s njim u autu bila djevojka jer ko zna bi li ga ikad našli da je sletio sam – rekao nam je Robertov prijatelj kojem je preživjela djevojka otkrila da su se navečer iz Dubrave otišli provozati do sljemenskog tornja te da je nesreći osim brzine, pridonio alkohol.

Iza zagrebačkih vatrogasaca, kako su nam rekli, vrlo je zahtjevna i kompleksna sljemenska akcija.

– Spuštanje i spašavanje uz pomoć užadi, pritom koristeći tehnike spašavanja iz dubina i s visina, bilo je vrlo komplicirano i kompleksno zbog dubine od 30-ak metara.

Spašavanje je obavljeno uz pomoć dvije daske za imobilizaciju, prsluka i dvoja nosila te smo unesrećene izvukli preko kranskog vitla s vatrogasnog vozila – opisali su iz JVP Zagreb.

Policija je, pak, nakon akcije spašavanja odradila uviđaj i utvrdila da je nesreći kumovala neprilagođena brzina kretanja, a je li bio pod utjecajem alkohola, pokazat će analiza krvi.