Globus

Brenton Tarrant

Monstruma Tarranta drugovi pamte kao “dežurnog klovna razreda”

16/03/2019

Nastavnicima je teško pomiriti s činjenicom da je učenik s kojim su imali kontakt u Graftonu sada uključen u ono što se dogodilo u Christchurchu

Građani malog grada u Australiji u kojem je odrastao Brenton Tarrant, optuženi za masakr u dvije novozelandske džamije, koji je odnio najmanje 49 života, izjavili su da nisu imali pojma o potencijalnom zlu koje je ovaj mladić oslobodio u nemilosrdnoj pucnjavi.

Glavni optuženi u najgoroj masovnoj pucnjavi u modernoj historiji Novog Zelanda odrastao je u skromnoj kući u predgrađu Graftona, gradiću od oko 20.000 stanovnika na rijeci Clarence, na sjeveru države Novi Južni Vels, piše AP.

Jennifer Huxley, reporterka Australian Broadcasting Corp, koja je išla u istu srednji školu kao Tarrant šest godina ranije, razgovarala je s nekim od njegovih školskih drugova, prenosi Tanjug.

“Oni ga pamte kao dežurnog klovna razreda. Ali, osoblje ga se sjeća kao pomalo nemirnog đaka, koji je umio biti prilično okrutan prema svojim drugovima iz razreda”, rekla je Huxley.

“Nastavnicima je teško pomiriti s činjenicom da je učenik s kojim su imali kontakt u Graftonu sada uključen u ono što se dogodilo u Christchurchu”, dodala je reporterka, prenosi Allazeera Balkans.

Nakon srednje škole, Tarrant je postao lični trener u fitnes centru, gdje je ranije trenirao i postao opsjednut vježbanjem.

“Ja sam prokleto čudovište volje. Samo mi je potreban cilj ka kojem idem”, objavio je on na društvenim mrežama 2011. godine, godinu dana nakon što mu je otac umro.

Tracey Gray pokušava prihvatiti da je marljivi fitnes trener kojeg je zaposlila muškarac optužen za ovaj užasan zločin iz mržnje.

“Ne mogu vjerovati da bi neko s kim sam vjerovatno imala svakodnevni kontakt i interakciju bio sposoban za nešto tako ekstremno”, rekla je Gray za televiziju Nine Network.

Dok je radio kao fitnes instruktor, Tarrant je vodio besplatne sportske programe za djecu, izvještava Sydney Morning Herald.

Gray je rekla da je Tarrant napustio Grafton početkom 2012. godine.

On je putovao svijetom, uključujući i Novi Zeland, a policija kaže da je u protekle četiri godine proveo malo vremena u Australiji.

Tarrant je napisao da je svoje rasističke stavove razvio tokom putovanja po Evropi 2017. godine.

Žena koja radi u novinskoj agenciji Grafton, koja se predstavila samo kao Brigid, izjavila je za ABC da su lokalni stanovnici bili šokirani događajima u Christchurchu.

“To je veoma uznemirujuće. Mislim da su skoro svi u istom sosu i da su veoma uznemireni zbog toga. To nije nešto što biste očekivali od nekoga iz tako male zajednice, jer se svi dobro poznajemo”, dodala je Brigid.

Komentari

Autor: Aljazeera

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.