Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poljski premijer

Morawiecki: Macronovi komentari o NATO-u su “opasni”

Mateusz_Morawiecki_Xinhua

NATO je “najbitniji savez u svijetu kad je riječ o zaštiti slobode i mira”, a Macronovo propitivanje da li njegove članice još mogu biti u stanju da se međusobno brane je “opasno”, izjavio je Morawiecki za FT

Kritičke izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prema NATO-u su “opasne”, izjavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki u intervjuu objavljenom u nedjelju navečer u Financial Timesu.

Macron je prošle sedmice izjavio za magazin The Economist da je NATO “klinički mrtav”, navodeći nedostatak saradnje s SAD-om i sve veću američku nepredvidivost u vrijeme vladavine predsjednika Donalda Trumpa. Francuski čelnik također je izrazio sumnju u sigurnosnu maksimu vojnog saveza pod američkim vodstvom da će napad na jednu od njegovih članica biti smatran napadom na sve.

NATO je “najbitniji savez u svijetu kad je riječ o zaštiti slobode i mira”, a Macronovo propitivanje da li njegove članice još mogu biti u stanju da se međusobno brane je “opasno”, izjavio je Morawiecki za FT.

– Mislim da sumnje predsjednika Macrona mogu navesti ostale saveznice da se zapitaju drži li se Francuska svojih obaveza. Nadam se da još možemo računati na Francusku da ispunjava svoje obaveze – navode novine izjavu Morawieckog.

– Francuska ulaže manje od dva posto BDP-a (u vojsku), i mislim da se vrijedi zapitati zašto određeni aspekti NATO-a ne izgledaju onako kako želimo. I tu nije riječ o nedovoljnoj američkoj predanosti alijansi, nego o nedovoljnom reciprocitetu od strane nekih evropskih saveznica – kazao je.

Francuska tradicionalno ima ambivalentnu ulogu u NATO-u, ne učestvujući u strateškom vojnom planiranju od 1966. do 2009. godine uprkos činjenici da je među osnivačima Sjevernoatlantskog saveza. Macronovi komentari – mjesec dana uoči samita NATO-a u Londonu 4. decembra – ipak su neočekivani, prenosi Reuters.