agresija na ukrajinu

Moskovski ekonomista objasnio Rusima šta ih čeka i kako bi se trebali ponašati

av

Prema mišljenju Vedeva, sada bi Rusi trebali preći na “štednički model potrošnje”, čiji je smisao ne uzimati kredite, pažljivije trošiti novac i pokušati ga uštedjeti

U trenutnoj ekonomskoj situaciji u Rusiji građani bi se trebali suzdržati od promjene posla, ne uzimati kredite i pažljivo upravljati svojim novcem, smatra doktor ekonomskih nauka i bivši zamjenik ruskog ministra privrednog razvoja Aleksej Vedev.

Nakon brutalnih sankcija koje je zapad uveo Rusiji zbog brutalne agresije i pokušaja okupacije Ukrajine, ekonomski stručnjaci u Moskvi su svjesni da to neće proći toliko bezbolno kako tvrdi zvanični Kremlj.

Prema mišljenju Vedeva, sada bi Rusi trebali preći na “štednički model potrošnje”, čiji je smisao ne uzimati kredite, pažljivije trošiti novac i pokušati ga uštedjeti.

“Zasad je situacija takva da će doći do neke ekonomske kontrakcije, pa je malo vjerovatno da će plaće rasti u takvoj situaciji, dok će inflacija biti prilično značajna – već se ubrzava”, rekao je ekonomist u intervjuu za TASS, prenosi moskovska Gazeta.