Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moskva demantira da je slala oružje Hrvatskoj početkom ‘90-ih

s-300

Rusko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je napise hrvatskih medija da je Moskva početkom 90-ih godina isporučivala oružje Zagrebu, uključujući raketni sistem S-300, kršeći time embargo UN-a.

“Rusija se dosljedno pridržavala svojih međunarodnih obaveza, uključujući one koje su se odnosile na embargo na isporuku oružja sukobljenim stranama tokom jugoslavenske krize 1991-1995.”, izjavio je u petak zamjenik glasnogovornika ministarstva Artjom Kožin, a objavljeno je na mrežnim stranicama ministarstva.

“Smatramo da su ti medijski izvještaji provokacija i da grubo izvrću činjenice s ciljem ocrnjivanja politike Ruske Federacije na Balkanu”, istaknuo je Kožin odgovarajući na pitanje novinara da komentira izvještaje hrvatskih medija o ruskima isporukama oružja Hrvatskoj početkom ‘90-ih godina.

“Posebno je neprihvatljivo u kontekstu svih tih izmišljotina spominjanje kontakata ambasadora Rusije u Zagrebu”, dodao je on naglasivši da “svu odgovornost snose autori takvih izmišljotina”.

“Večernji list” je objavio u četvrtak da je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov ovih dana pozvao u ambasadu na razgovor Zvonka Zubaka, hrvatskog biznismena koji se bavi trgovinom oružja, da mu sastavi spisak oružja koje je Rusija navodno isporučivala Zagrebu, uključujući raketni sistem S-300, za vrijeme oružanih sukoba na teritoriju bivše Jugoslavije dok je na snazi bio embargo Ujedinjenih naroda.

List je detaljno opisao kako su devedesetih ruski transportni avioni dostavljali oružje uglavnom slijećući na pulski aerodrom.