Globus

diplomatski rat

Moskva protjerala hrvatske diplomate, stigla je i reakcija Zagreba

27/05/2022
Foto: Pixsell

Rusija je ranije u petak protjerala pet zaposlenika hrvatske ambasade u Moskvi kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata i osoblja ambasade u Zagrebu u aprilu

Protjerivanje hrvatskih diplomata iz Moskve je nelegitimno i Zagreb će razmotriti daljnje korake prema Moskvi, objavilo je u petak hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europski poslova (MVEP).

Rusija je ranije u petak protjerala pet zaposlenika hrvatske ambasade u Moskvi kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata i osoblja ambasade u Zagrebu u aprilu.

Na Zrinjevcu smatraju da odluka Moskve nema legitimnu osnovu, jer je riječ o djelaticima koji su profesionalno izvršavali svoje dužnosti u okviru Bečke konvencije o diplomatskim i o konzularnim odnosima i jer trenutni broj djelatnika hrvatske ambasade u Rusiji odgovara broju djelatnika ruske ambasade u Hrvatskoj.

“Stoga će Hrvatska analizirati ovu odluku ruskih vlasti i razmotriti daljnje korake i postupke”, stoji u priopćenju.

“Hrvatska sa svojim partnerima vodit će principijelnu politiku u pogledu poštivanja međunarodnog prava i osude ruske agresije, kao i pružanju daljnje pomoći Ukrajini”, ističe ministarstvo.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je hrvatskom ambasadoru u Moskvi uručilo diplomatsku notu kojom je zatraženo napuštanje troje diplomata i dvoje administrativno-tehničkih djelatnika.

“Kao odgovor na neprijateljske korake koje je ranije poduzeo Zagreb kako bi smanjio veličinu ruske diplomatske misije, (hrvatski veleposlanik) Tomislav Car primio je notu kojom se pet zaposlenika hrvatske ambasade u Moskvi proglašava ‘personama non grata'”, objavilo je rusko ministarstvo.

Ono navodi da je hrvatskom ambasadoru izražen “snažni prosvjed zbog neutemeljenih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i pružanja vojne pomoći hrvatske strane neonacističkom kijevskom režimu”.

Hrvatska je 11. aprila objavila da je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja iz ambasade u Zagrebu.

Ruska Federacija dan kasnije izrazila je snažan prosvjed hrvatskim vlastima i zaprijetila mjerama odmazde, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.