Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moskva se zalaže za ukidanje embarga na oružje Iranu

nuklearni-prog-iran11

Rusija je dala do znanja u četvrtak kako je saglasna da Vijeće sigurnosti UN-a “čim to bude moguće” ukine embargo na oružje Iranu, u trenutku kad se u Beču vode razgovori s nadom da će se postići sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Ova mjera je bila uvedena kako bi Iran bio primoran da pregovara, a taj cilj je “odavno postignut”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i dodao da je Rusija za ukidanje embarga “čim to bude moguće”.

– Iran učestvuje u borbi protiv grupe Islamska država a ukidanje embarga na oružje će mu pomoći da poboljša kapacitete za borbu protiv terorizma – ocijenio je Lavrov na konferenciji za štampu na margini samita BRICS-a u Ufi, u Rusiji.

Iran je u utorak u Beču zatražio ukidanje ovog embarga usvojenog 2010. godine i “promjenu pristupa” zapadnjaka, kako bi se postigao sporazum o nuklearnom programu.

Washington je ocijenio da će restrikcije, koje se odnose na prodaju oružja Iranu, biti zadržane čak i u slučaju postizanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je 2010. godine rezoluciju koja zabranjuje da se Iranu prodaju borbeni tenkovi, artiljerijski sistemi velikog kalibra, borbeni avioni, helikopteri, ratni brodovi, rakete i bacači raketa.

Ista rezolucija određuje da Iran “ne treba da vodi aktivnosti povezane s balističkim raketama koje mogu da nose nuklearno oružje” i zabranjuje transfer tehnologije i pružanje tehničke pomoći Iranu u ovom sektoru.

Sporazum o kojem se pregovara u Beču između Irana i velikih sila predvidio je ukidanje sankcija Teheranu ako prihvati obaveze koje se odnose na njegov nuklearni program.